A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Akit a mozdony buborékja megcsapott

Magyar Konyha

2018. január 23.

Furcsa helyen állunk: most csendes utca, de egykor nyüzsgő élet volt itt. Újkori történelmünk két fontos eseménye is a ház előtt kezdődött. Mégsem a múltat boncolgatjuk, hanem gyorsan megmarkolunk egy üveg sört.

Rétságon vagyunk, az egykori laktanyával szemben. Innen indult Palaviccini Antal őrgróf (akkori nevén Pálinkás Antal, harckocsizó ezred törzsfőnök) 1956. október 31-én reggel egy rohamlövegből, harckocsikból, katonai tehergépjárművekből és két Pobjedából álló menetoszlop élén,

hogy a felsőpetényi őrizetéből kiszabadított Mindszenty bíborost Budapestre vigye.

1957. szeptemberében forradalmi szerepéért kivégezték.

Alig telt el egy tucat esztendő, újra hangos volt az utca: 1968. augusztus 20-án

a rétsági páncélos ezred katonái is részese voltak Csehszlovákia megszállásának

– ha akkor kinéztünk volna a Fűtőház sörfőzde kapuján, láttuk volna a menetoszlopot, ahogy megindul nyugat felé, hogy részt vegyen a prágai tavasz leverésében. 

Most csend van, autónkon kívül egy gép sem mozog, csak Hava István jön elénk, hogy bemutassa családi vállalkozásukat, amit pályázatok és uniós támogatások nélkül teremtettek.

„Abban hiszek, hogy

a sajátos technológia miatt vagy sok sört lehet főzni, vagy jót.”

– mondta a gazda mosolyogva, amikor a tényleg pici, egy bő garázsnyi helyen elterülő főzdét bemutatta. „Egy főzés mintegy 430-450 liter, havonta nagyjából 2000 litert készül – ez évente csupán 24 ezer liter.”

A sörváróterem fogadja a betérőket, ahonnan üvegajtón át látni be az igazi munkaterületre.

Elöl a főzőüstök, mögötte a fal melletti tartályokban erjed a sör.

„Főzési technológiánkban keverednek a modern, számítógép által vezérelt folyamatok a kézzel végzett műveletekkel – a digitális berendezés vezérel, felügyel, viszont nem gondolkodik helyettünk.” – mondta István, miközben fia megkezdi az üst átfejtését.

Miközben a félkész stout erősen malátás, édes, még alkohol nélküli levét kóstoljuk, pár izgalmas részletbe is betekintést nyerünk:

„Valamennyi sörfajtánkat az erjedés befejezése után minimum 60 napig, 0 °Celsius fokon, tartályokban érleljük tovább.”

– nyoma sincs az elsietett ipari sörkultúrának.

A fűtőház sörei német, belga és kis mennyiségben osztrák malátából készülnek, amihez fűszernek amerikai, illetve szlovén komlókat használnak – az erjedést belga élesztő indítja be.

A Fűtőház név sem véletlen:

István édesapja mozdonyvezető volt, így már gyermekként megfertőzte a gőz-, dízel-, és benzines járművek minden fajtája.

Ugyan a váróteremben parkoló indiai Royal Enfield motorkerékpár csak hobbi, de a mozdonyok többet jelentenek ennél – nem véletlen, hogy minden rétsági sör egy-egy kultikus típus nevét viseli.

M61 NOHAB - India Pale Ale, amelyhez ötfajta malátát és háromféle komlót használnak. Az alkoholtartalommal 6,5%-os. Nem spórolnak az alapanyagon, hiszen a plató 18,4!

M40 PÚPOS – Dunkelweizen búza sör, amit nyolcféle malátából főznek, alkoholtartalma 5,3%. Meglepő, hogy kevésbé észteres a tipikus kategóriatársaknál, helyette pont annyira kesernyés, hogy frissítő legyen.

V43 SZILI – Angol stílusú könnyű, gyümölcsös stílusjegyeket mutató ale, amit szintén ötfajta malátából főznek. 4,5 %-os alkoholtartalom mellé 10,7 plato társul. 

M63 BULLDOG - A Belgian Golden Strong tényleg fickós: 8,5% alkohol van benne. Ereje ellenére laza, gyümölcsös – izgalmas tétel. A dublini nemzetközi sörversenyen tavaly februárban ezüstérmes lett, majd az amerikai Lexingtonból (Kentucky) aranyat hozott Nógrád megyébe.

327-139 - Koromfekete stout, színe, mint névadó gőzösé. Hétfajta malátából készül, német és belga komlóval fűszerezik. Kávés és krémes: a 6,7%-os alkoholtartalmú sört a közelmúltban mi is teszteltük – meg is jött a kedvünk a főzdelátogatásra. A 327-es a Dublin Craft Beer nemzetközi versenyen, betolakodóként az stoutok őshazájában, aranyérmes lett.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra