A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Aszalt szilva, ha magyar

Magyar Konyha

2017. április 22.

Rengeteget importálunk, pedig remek hazaiak is kaphatók: amellett, hogy az aszalt szilva finom, bizonyítottan egészséges is.

Két vagy három hónap, ennyi jut a szilvából. Ha az ízét tovább is élvezni akarjuk, lekvárt vagy pálinkát főzünk belőle. Érdemes azonban az aszalásra is gondolni, hogy

a téli időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és a pótolhatatlan aromákhoz.

Az aszalás írásbeli emlékei ötezer évesek, de mi magyarok is több száz éve használjuk ki a nap erejét. Az utóbbi években sajnos hátra szorult a metódus: a hatvanas évek óta a tizedére csökkent a szegmens teljesítőképessége.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal izgalmas kóstolóra invitált bennünket: tizennyolc hazai szilvafajta aszalványait tették elénk, hogy megtudjuk, kinek mik a kedvencei, vannak-e az egyes változatok között ízbéli különbségek.

1.    Beregi datolya C
2.    Besztercei Bt2 C
3.    Tuleu dulce
4.    Besztercei muskotály C
5.    Bluefree C
6.    C1501 C
7.    Csacsanszka najbolja C
8.    Csacsanszka rodna C
9.    Debreceni muskotály P
10.    Empress P
11.    Gabi féle kökény P
12.    Gömöri nyakas P
13.    Stanley P
14.    Szultán P
15.    Utility C
16.    Viktória
17.    Valjevka P
18.    ZDR P
Egyes tesztalanyok annyira mások, mintha véletlenül becsempésztek volna egy színben hasonló, de eltérő fajtájú gyümölcsöt is. Van, ami rágós, már túl savas, esettleg száraz, emitt meg csak a cukor dominál – az összhang az aszalványoknál is fontos.

Úgy tűnt, a helyszínen nem volt egyetértés, mindenkinek más ízlett. Egy biztos,

a Magyar Konyha Online szerkesztőségi kedvence a Gabi féle kökény P lett.

Héja nem volt túl vastag, jó volt harapni. Az ízében az édesség és a savak isteni arányban voltak jelen – ha rajtunk múlna, ezzel a szilvafajtával sok-sok parlagon levő területet ültetnénk be.

Miért jó az aszalt szilva?

Káliumban, vasban gazdag, remek rostforrás. Akinek makacsul bennragad a széklet, régóta tudja, milyen jó emésztés-serkentő – ez a szorbitnak, a fenolos összetevőknek köszönhető. Csontritkulás ellen bizonyítottan hatásos: csökkenti a kalcium- és magnézium-ionok kiürülését. Sokak számára fontos az antioxidáns-tartalom – a szilva 2,5-szer jobb ebben a sokszor istenített áfonyánál.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra