A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. november 20.

A Gault & Millau Magyarország 2016. étterem- és borkalauz bemutatóján ismertté vált a legújabb magyarországi éttermi toplista. Nem sok meglepetés történt, de van egy új felfedezett, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar. Bíró Lajos Hold utcai új vendéglője az alternatív kategóriában lett győzres, az év borászata pedig a Heimann Családi Birtok.

A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. A kiadványban először szerepel a Budapest extra című fejezet, amely ajánlásokat tartalmaz a street food, az alternatív vendéglátás, a cukrászda, a kávéház, a sörözők, a hazai kézműves sörök területéről. Az anonim szakértők értékelése alapján az alábbi helyeket tartották a legjobbaknak:

  • Az év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter)
  • Az év borászata a Heimann Családi Birtok
  • Az év konyhafőnöke Lőrincz György (Babel)

Hét évvel ezelőtt sous chefként, azaz konyhafőnök helyettesként kezdte pályáját a Babelben Lőrincz György, ekkor a kreativitásért és az innovációért felelt, ma pedig már executive-ként járul hozzá az étterem sikeréhez. A konyhafőnököt az Év séfjének nevezte a Gault & Millau Magyarország, az étteremminősítési rendszert is működtető gasztromagazin 2016-os étterem- és borkalauzának sajtóbemutatóján adta át a rangos elismerést Lőrincz Györgynek, aki elsősorban a csapatmunkának tulajdonítja a sikert. A séf idén húsz éve tölti ideje nagy részét a konyhában.

„A konyhában eltöltött évek alatt végigjártam a ranglétrát, szerintem ez is kellett hozzá, hogy ma itt tartsak. Szeretem, hogy annyi lehetőség rejlik az ételkészítésben, egy hangulat, egy kép, egy tárgy vagy egy illat is inspirálóan hathat. Örömmel tölt el, hogy a szakma egy nagy presztízsű díjjal ismeri el a munkámat. Hatalmas dolog ez a kitüntetés, de elsősorban nem a díjakért dolgozom. Szeretek jót adni az embereknek, és számomra az a legnagyobb siker, amikor este elégedett vendégekkel tudom megtölteni az éttermet” – vallotta be a konyhafőnök, aki 2008 óta erősíti a Babel csapatát. 

Babel Étterem

  • Az év étteremtulajdonosa Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)
  • Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Barna Ádám séf és Lizsicsán Miklós éteremvezető

A Magyar Konyha decemberi számában bemutatjuk a St. Andrea Wine & Gourmet Bart és az év feldezetettjétől ünnepi menüt is ajánlunk. Az Eiffel Palace irodaház földszintjén található étterem alig féléves múlttal rendelkezik, de már több elismerést is besöpört. Egy arany- és két ezüstéremmel, valamint a közönségszavazás fődíjával jutalmazták a belső teret a 2015 Gastro Design versenyen, 15 ponttal (2 sapka). A szervizért Lizsicsár Miklós felel, aki már letette a névjegyét több mint egy évtizedes munkájával a Robinson Étteremben, a konyha teljesítményét pedig a séf, Barna Ádám határozza meg, aki egy Békés megyei vadászkastély konyhájáról indulva öt évet töltött Ausztriában.

  • Az év kisvendéglője a Fricska Gasztropub
  • Az év vidéki étterme az Anyukám mondta (Encs)

  • Az alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapták.