A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. szeptember 24.

Érdekes vállalkozásba kezdett Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő és Ruprecht László. Gyimesi rackából olyan ételt készítettek, amely a magyar konyha jellemző fogásává válhatna, de korszerű technológiával is elkészíthető lehetne.

Egy nép kultúrájához szorosan hozzá tartozik gasztronómiája, ami bemutatja az évszázadokat átölelő fejlődését. Gyakran találkozni olyan ételekkel, nyersanyagokkal, fűszerekkel, melyek fontos szerepet foglaltak el a magyarság életében, de a mai felgyorsult világunkban, valahogy átsiklunk rajtuk. Pedig egy ételnek nagyon sok üzenete lehet.

Hogyan is keletkezett az Áldos?

Ruprecht László kreatív chéf már régóta gondolkodott azon, hogyan lehetne az őshonos magyar juhból sikeres magyar ételt készíteni. Megnyerte magának Tóth Pétert, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnökét,, aki  egyben a Magyar Hungarikum Bizottság tagja és  Balogh-Nagy Erzsébet juhítenyésztőt és elgondolkodtak rajta, milyen lehetett az étel, amelyet őseink a racka juh húsából készítettek. Egy ősmagyar áldozati ételre, az Áldosra esett a közös választás, amelyet a hun- magyar harcosok felavatásakor, illetve ünnepek alkalmával ettek. Az alapanyagok tekintetében, bármilyen furcsa, de minden megtalálható, ami az akkori ételben szerepelt. Kell először is a gyimesi racka, aztán hagyma, lestyán, kakukkfű, friss gyömbér, rozmaring, erdei gombák, és köles. Ezt egy nagy üstben összefőzték. Így egy sűrű, a sok fűszernek köszönhetően egyedi ízvilágu leves született.

A rendezvényt, ahol az Áldos készült, augusztus 21-én Keleméren tartották, ugyanis itt laknak a Keleméri  Báránykák, így a környezet igen kedvezett az elkészítéshez.

Az étel készítés célja, az volt, hogy akár hungarikum jelölti státuszt kapjon az Áldos. A hungarikumokról Tóth Péter tartott előadást, kiemelve, hogy hungarikum lehet úgy egy állat mint egy étel is, a lényeg, hogy folyamatosan készüljön és a magyarsághoz köthető legyen. A rendezvény alatt Csomor Csilla színművésznő korhű ruhákban két részletet mutatott be a Déryné Széppataki Róza, és Blaha Lujza önálló estjeiből.

A két előadás között került sor az ÁLDOS kóstolására, elfogyasztására.

A Szervezők, és a vendégek egyetértettek abban, hogy az Áldost meg kellene mutatni az embereknek, ezért Ruprecht László vállalta, hogy éttermek számára elkészíthető receptet készít, és több helyen kóstolható lesz. A juhtenyésztő feladata, hogy a gyimesi rackát minőségi tenyésztésbe vegye, és tartsa, hogy az minél szélesebb körben elérhetővé váljon az éttermek számára. A Hungarikum Bizottság feladata, segítse, hogy ez az étel is hungarikummá váljon.

A rendezők 2015. augusztusában, a genfi gasztronómiai kiállításon is szeretnék bemutatni az Áldost, ahol a magyar konyha képviselteti magát.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra