A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. július 8.

Az Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter borászokból álló Badacsonyi KÖR már tavaly is merészet gondolt, amikor az együtt szüretelt kéknyelűből közös bort készítettek.

A példátlan, ugyanakkor példamutató kezdeményezést most azzal koronázták meg, hogy a badacsonyi borvidék emblematikus szőlőfajtájából készült nedűhöz tájra jellemző ételt is kínálnak. Ez pedig a balatoni halderelye, amit Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök,) Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma Étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye) Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) alkotott meg.

A badacsonyi régióra jellemző gasztronómiai fogás megálmodásakor a séfek nem a régmúlt elfeledett ízei között kutakodtak, hanem a jelen pillanatban próbálták megragadni mindazt, a régió esszenciáját adhatja. Mivel a Balaton-felvidék erősségei közé tartoznak a kiváló minőségű alapanyagok, ezekből kiindulva alkottak újat.

Teljes sikerrel kerülték ki a kőbe vésett receptúra csapdáját, és inkább csak alapvetéseket fogalmaztak meg, melyek akár évszaktól függően is újragondolhatók - hiszen a derelye készülhet édesen vagy sósan, főételként vagy desszert gyanánt.

A badacsonyi halderelyét ihlető kiváló minőségű helyi alapanyagok közül kiemelkedik a kéknyelű szőlő levele és a harcsa. A szőlőlevelet bedolgozták a derelyetésztába, amit aztán bácshegyi kecskesajttal lazított mangalicatöpörtyűs harcsatöltelékkel pakoltak meg, végül halászlé-konszoméval tálaltak a sajtó képviselőinek a New York Palotában.A nagyközönség első alkalommal a Badacsonyi Borfesztiválon kóstolhatja meg a Hotel Bonvino séfjei által elkészített Badacsonyi halderelyét. A Badacsonyi KÖR a receptet leírással, fényképekkel minél több étteremhez igyekszik eljuttatni, s azt remélik: a következő tanévben a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagában is szerepel majd ez az étel, aminek elkészítésébe akár háziasszonyok is bátran belevághatnak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra