A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Bálint gazda könyve: példát mutat és szórakoztat

Magyar Konyha

2019. szeptember 27.

Bálint gazda már rég intézményesült, kortalan ikonná vált: az, hogy immár száz éve velünk van és évtizedek óta praktikus kertészeti tanácsokat ad, az Magyarország szerencséje. Életét most jobban is megismerkedhetjük, hiszen néhány hete megjelent végre a könyve is, ami térben és időben átkalauzol minket nem csak az őt érintő eseményeken, hanem a napjainkat formázó történelmen is.

Az, aki megélt egy évszázadot, biztosan tud miről mesélni. Bálint György is így van ezzel – az önéletrajz hagyományos formáját választotta, elkezdődik a vidéken a gyerekkornál és halad előre. Nem sztorikat ragad ki, bár manapság az lenne a divatosabb: ő inkább szépen elindul a meséléssel valahol és tart a történetben valahová.

A nagygazda apa mellett átélt gyerekkor ugyanúgy megjelenik, mint a korai évek kalandozásai az ellenkező nemmel –

a tanulságok anélkül is kialakulnak az olvasóban, hogy Bálint gazda kimondaná azokat.

A zsidósága, a munkaszolgálat, a koncentrációs táborok világa után jön a Rákosi-éra visszássága, a megbélyegzés, a kulák jelző a káderlapon, majd a szakmai elismerés és a közismertség.

Olvasás közben én hallom fejemben a hangját, úgy, ahogy a tévében belém ivódott még egészen kicsi gyerekkoromban. Bálint György már akkor is bácsi volt, s azóta eltelt három évtized és szerencsére még mindig velünk van, ugyanazzal a jóságos mosollyal és nyugodtan magyarázó hanglejtéssel.

Jótanácsai túl fogják őt élni, hisz nem egy generációval szerettette meg a kertészkedést. Átadott tudása még biztosan nem évül el, érvényben marad, ahogy könyve, A százéves kertész is. Jó lesz később is kézbe venni, és beleolvasni újra egy-egy részbe, hogy ha kell, erőt adjon, példát mutasson, hogyan lehet mindig túlélni a viszontagságos éveket, ahol minden változik,

csak egy örök: a növények és a föld szeretete.

Bálint György - Bánó András: Bálint Gazda: a százéves kertész

Kiadó: Helikon

Ár: 3700 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra