A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. január 18.

Jókai Mór 1862-ben arra buzdított, hogy gyűjtsük össze "nemzeti eledeleinket", mielőtt végleg feledésbe merülnek. "Nem szabadna a magyar konyhát pusztulni hagyni! - írja később Mikszáth Kálmán is. - Pusztuljon a gentry, a szűzdohány, de az ősételek maradjanak."

JÓKAI MÓR LISTÁJA KEDVENC ÉTELEIRŐL:

1. Kolozsvári töltött káposzta

2.
Szegedi paprikás hal

3.
Komáromi halászlé

4.
Kolozsvári levelén sült

5. Tordai aranygaluska

6. Kecskeméti béles

7. Szabadkai rác pite

8. Abrudbányai bálmos

9. Háromszéki haricskapuliszka

10. Debreceni magyar kolbász

11. Komáromi csíramálé

12. Szegedi tarhonya

13. Debreceni borsoska

14. Csíki mézes pogácsa

15. Görheny

16. Kőrelebbencs

17. Katakönyöke

18. Boszorkánypogácsa

19. Vetrece

20. Tokány

21. Bocskoros

22. Tárkonyos

23. Cibere

24. Debreceni fonatos

25. Miskolci perec

26. Csallóközi tejfelgombóc

27. Erdélyi lucskos káposzta

28. Rest asszony derelyéje

29. Nyögvenyelő

30. Korhelyleves

31. Ludaskása

32. Hajdúkáposzta

33. Csöröge

34. Kapros lepény

35. Dorongos fánk

36. Rétesek és derelyék, a komáromi, miskolci kenyér s a kolozsvári cőkös cipó sütésének módja, a kalácssütés s a disznóölés magyaros rendje