Ízvadászat » Magyar ízek

Böjt is, meg nem is

Böjt is, meg nem is

2019.03.18.  | Nábelek Zsófia

Az időszakos böjtölés nem a hagyományos értelemben vett böjtöt jelenti, sokkal inkább egyfajta diéta, ami segít keretek között tartani az evést anélkül, hogy bármilyen szükséges tápanyagtól elesne a szervezetünk. Megmutatjuk, mit tapasztaltunk egy hónapnyi időszakos böjt alatt.

A böjt alapvetően nem fogyókúrát jelent, ugyanis nem a testsúly csökkentése, hanem a szervezet tehermentesítése a cél, ami valamilyen lemondással jár. Beszélhetünk részleges vagy teljes böjtről, léböjtről, nyers étrendről, háromnapos böjtről – számtalan variáció létezik. Mi most egy, az utóbbi években népszerűvé vált böjtölési, de inkább diétás módszert próbáltunk ki.

Az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjtölés lényege, hogy egy meghatározott időintervallumon belül lehet csak enni:

nincs megadva, hogy mit, mennyit és mikor, csak egy egyszerű elvet kell követni. A 16/8 nem egy titkos kód, hanem az általánosan elterjedt időszakos böjtölés lényege: 16 óra böjt, vagyis nulla kalóriabevitel, amit egy 8 órás szakasz követ, amikor szabadon lehet enni.

Ez a módszer tökéletesen alkalmas azoknak, akik képtelenek egy szigorú diétát betartani, kalóriát számolgatni, viszont hajlandók tudatosabban étkezni. Tulajdonképpen egy étkezést hagyunk ki, az elképzelés pedig az, hogy a maradék 8 órában úgysem tud az ember mértéktelenül enni. Léteznek különböző ingyenes applikációk, amelyek segítenek az időpontok betartásában.

Sokan kritizálják a módszert amiatt, hogy egy-egy étkezés kihagyására buzdít, de ha ezt okosan csináljuk és nem sanyargatjuk közben magunkat, akkor se nem veszélyes, se nem egészségtelen. Az, hogy ki milyen étkezést hagy ki, az egyéni életmódtól függ. Én például ritkán vagyok reggel éhes, az éttermi munka alatt pedig hozzászoktam ahhoz, hogy az első étkezésem dél és egy óra közé esik.

Sokáig elhittem, hogy borzasztóan egészségtelenül élek emiatt, próbáltam energiadús ételeket időzíteni reggelre, figyelni a rostok, szénhidrátok, fehérjék arányára, de egyáltalán nem éreztem tőle jól magam. Ez nálam nem működik, mint ahogy az sem, ha az esti étkezést hagyom ki. Így kezdtem el az időszakos böjtöt is, délután fél egy és este fél kilenc közötti étkezésekkel. Voltak nehezebb és könnyebb napok, de hamar rájöttem, mik azok a trükkök, amiktől fel sem tűnik, hogy igazából diétázom.

Nemcsak az időszakos böjtnél, hanem minden diétában és fogyókúrában az a legfontosabb, hogy amit megeszünk, az legyen hasznos a szervezetnek. Minél több a rost, annál tovább tart a felszívódás, annál egészségesebb lesz az anyagcsere. Sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű szénhidrátot vezettem be.

Az első néhány nap után érezhetően több energiám volt, a délelőtti „böjt” alatt pedig sokkal hasznosabban tudtam tölteni az időt, annak ellenére, hogy a kávéfogyasztásom a harmadára csökkent.  Helyette sok vizet és herbateát ittam, aminek szinte végtelen a pozitív hatása: hidratál, élénkít, tisztít, felfrissít és nem pörget túl felesleges koffeinnel.  A folyadékfogyasztásom nem csak a 16 órás időszakban nőtt a sokszorosára, a 8 óra alatt is könnyebben tettem különbséget  éhség és szomjúság között.

Persze nem vontam meg magamtól mindent: belefért a túrós csusza és az édesség is, de nem ez volt az általános. Édességnek főként hideg pomelót vagy chiapudingot készítettem.  A chiapuding hálás édesség, jól lehet variálni. Tehetünk bele gyümölcsés zöldséglevet, tejet vagy alternatív tejet, készülhet fagyasztott, friss vagy aszalt gyümölccsel, csak hagyjuk állni egy éjszakát. Ezenkívül

sok gyökérzöldséget, hideg vagy meleg salátát, pirított rizst, gombát, leveseket és olykor húsokat is terveztem a menübe.

Az időszakos böjtölés most azért olyan trendi, mert nem kell hozzá semmilyen szer, kiegészítő, megerőltetés vagy koplalás, hogy működjön. Rengeteg javaslat van arra, mikor érdemes testmozgást is beépítenünk a diétába (böjt alatt vagy után), mindenesetre előtte javasolt dietetikussal és személyi edzővel egyeztetni.

PIRÍTOTT RIZS ZÖLDSÉGEKKEL

Hozzávalók:

  • 250 g főtt rizs (1-2 napos a legjobb)
  • 100 g zöldborsó
  • 1 kis fej brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 ek szezámolaj
  • 3 db tojás
  • 3 ek szójaszósz
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:
Két evőkanál olajat felhevítünk egy nagy serpenyőben vagy edényben. Hozzáadjuk a rizst, és alaposan átforgatva, közepesen erős hőfokon 4-5 percig pirítjuk. A rizst az edény oldalára húzzunk, középen szabad területet hagyva: beleöntjük a maradék 1 evőkanál olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Megdinszteljük, majd összekeverjük a piruló rizzsel. Hozzáadjuk a zöldborsót, a feldarabolt brokkolit, a szezámolajat és a szójaszószt. Miközben pirul, a tojásokat felütjük, elkeverjük a borssal és kevés sóval, majd a rizshez adjuk. Gyors mozdulatokkal összeforgatjuk és forrón tálaljuk egy gerezd citrommal. (Borsó helyett használhatunk vékonyra szeletelt répát, káposztát, gombát, csirkehúst, vagy ezeket vegyesen.)

CHIAPUDING MOGYORÓVAL ÉS MANGÓVAL

Hozzávalók:

  • 30 g chiamag
  • 2 dl víz
  • 1 ek mogyoróvaj
  • 30 g aszalt vörös áfonya
  • 1 marék fagyasztott málna
  • 1/2 db mangó

Elkészítése:
A chiamagot, mogyoróvajat, vizet, málnát és áfonyát egy közepes befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk. A mogyoróvaj energiát ad, az áfonya édességet, a málna egy kis savasságot a pudingnak, és víz helyett készülhet mogyoró-, zab vagy más alternatív tejjel is. Egy éjszakát hűtőben hagyjuk. Friss mangóval, néhány szem olajos maggal tálaljuk.

BANÁNKENYÉR

Hozzávalók:

  • 170 g érett, meghámozott banán
  • 60 g tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • 140 g liszt
  • 40 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g cukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 3 g só
  • 1-1 mk őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
  • 75 g szobahőmérsékletű kókuszzsír
  • 90 g pekándió vagy más olajos mag

Elkészítése:
A banánt összetörjük és elkeverjük a tejföllel, tojással és citromhéjjal. A liszteket, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót, a fűszereket és a kókuszzsírt keverőtálba vagy robotgépbe tesszük, és addig keverjük, amíg a kókuszzsír teljesen eloszlik a szárazanyagok között. Hozzáadjuk a banános keveréket, végül beleforgatjuk a durvára aprított diót. Papírral kibélelt gyümölcskenyérformába simítjuk és 175 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

SÜLT RÉPASALÁTA

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 fej saláta vagy 2 db salátaszív
  • 3 ek olívaolaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 tk dijoni vagy fűszeres mustár
  • bors

Elkészítése:
A sárgarépát meghámozzuk, hosszában felvágjuk, és falatnyi darabokra aprítjuk. Összekeverjük két evőkanál
olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és egy hőálló tálban eloszlatjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, majd fóliával lefedve 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Ezután fólia nélkül még 10-15 percig pirítjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. Az öntethez keverjük össze a maradék olajat a citrom levével, a mustárral – a képen tárkonyos mustár szerepel –, ízesítsük kevés sóval és borssal. A salátaleveleket tépkedjük össze, majd forgassuk össze a vinaigrette-tel és a sült répával. Készíthetjük céklával, paszternákkal, sütőtökkel, édesburgonyával, és adhatunk hozzá friss kecskesajtot, gomolyát, esetleg ordát.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.