A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. május 14.

Tállyán, a felújított Szirmay kúriában tartotta első estjét a Tokaji Borbarátnők Klubja. Az étteremben először mutatkoztak be Ruprecht László irányítása alatt Mátyás József séf és helybéli főzőasszonyok.

Az Oroszlános Borvendéglőt tavaly októberben nyitották meg újra Tállya főutcáján. Az étterem kínálatának kialakításában Ruprecht László, a Stílusos vidéki éttermiség mozgalom megálmodója és elnöke segített. Az ötlet nagyon jól hangzik. Míg a szomszédos Mád községben található a környék legjobb fine dining étterme, Horváth Gábor séf konyhája, a főút a másik irányba Encsre vezet, ahol a Dudás fívérek a mediterrán életérzést valósították meg. Kemencében sült kenyerek, olaszos, magyaros, házias ételek.

Az Oroszlános Borvendéglő, elhelyezkedéséhez hűen a középutat választotta. A tulajdonosok és Ruprecht László főzőasszonyokban gondolkodnak, akik a helyi hagyományos ételeket képzett séf irányítása alatt készítik el. A babéros egytálétel, a báránysült, a házi almáspite jól illik a vendéglő és az udvar hangulatához.

Ezen a helyen tartotta első vacsoráját a Tokaji Borbarátnők klubja. A menü a márciusi Mádon megrendezett bál fogásait idézte, a borok a Mádi kör és a Tokaji Borbarátnők furmintjai, aszúi közül kerültek ki. 

A borászok új generációjában egyre több a hölgy, de Tokaj különösen vonzza a borszerető asszonyokat. Akik elismerésben sem szűkölködnek. Berecz Stephanie-t idén maguk a borászok választották meg a Borászok Borászának. Bárdos Sarolta 2012-ben nyerte el a Tokaji Borvidék Bortermelője címet. Árvay Angelika a Junibor Egyesület, az ifjú borászokat összefogó szervezet elnöke.

A borászok mellett a bort ismerő és a bort szerető asszonyok kaptak helyet a Tokaji Borbarátnők klubjában. Az alapítók között szerepelnek még pincészet tulajdonosok és a borvidék támogatói, mint a Borkollégium egyik vezetője Mészáros Gabriella, aki szintén idén nyerte el a Borászok Barátja címet.

Kulcsár Edit, a társaság elnöke évek óta kűzd a tokaji világörökségi táj és kultúra fenntartásáért. Már készen van a a május 24-i Szent Orbán napi program, ahol a pincészetek vendégborászatokkal, kiállításokkal és saját programokkal várják a vendégeket. A “Gasztro piacon” környékbeli termelők mutatják be kézműves termékeiket.

És ismét lesz Szent Orbán zarándoklat. Az ereklye először 2013. május 25-én, Szent Orbán-napkor kelt útra Monokról, hogy négy településen áthaladva Tokajba, a Jézus Szíve Templomba érkezzen és itt két hetet eltöltve a borvidék névadó városában is leróhassák tiszteletüket a szőlészek, borászok védőszentje előtt. Az ereklyét hasonlóan ünnepélyes keretek között szállították vissza Monokra.

Szent Orbán ereklyéje idén május 24-én 18 órakor érkezik a mádi Szentháromság templomba.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra