A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. január 20.

Húsz éves születésnapját ünnepli a Biarritz. A Duna-parti étterem és kávézó egy könyvvel ünnepelte az évfordulót. A Borvacsorák című kötet 51 receptjéhez a legnevesebb magyar borászok ajánlják a borokat.

Berkes Gyula tulajdonos gyermekkorában a családi elbeszélésekből ismerte meg a polgári Magyarország társasági életének egykori hangulatát, a korzók és kávéházak otthonos világát. Mindezek teljesen magukkal ragadták, és húsz év vendéglátós pálya után az ifjúkori álmodozások végre testet ölthettek: 1995-ben Berkes Gyula elképzelései szerint az Országház szomszédságában újra megnyílt a Biarritz.

Az étterem már a kezdetektől nemcsak formailag, hanem hangulatában is családi vállalkozásként működik. Berkes Gyula sikerének egyik titka az állandó, személyes jelenlét és figyelem, amely nemcsak az étteremre és az ételekre, hanem a vendégekre is kiterjed. Aki valaha járt már a Biarritzban, jó eséllyel Berkes Gyulával is találkozhatott. Mindig mosolyog és mindenkihez van egy kedves szava. Azt mondja, ő egy boldog ember, mert mindig van valami munkája, ráadásul pontosan az, amit szeret. Úgy tűnik, soha nem fárad el, – de ha mégis, tudja, hogy nincs egyedül: a Berkes család minden tagja részese az üzleti és a szakmai eredményeknek. Páratlan energiával és tiszteletre méltó összetartással viszik a mesterséget, ami nemcsak sikereik kulcsa, hanem a nehéz időszakok átvészelésének is a receptje. Lánya, Emőke és fia, Márton is az üzletben dolgozik, felesége, Éva pedig nemcsak a családi háttér megteremtője, hanem a vállalkozás mindennapos ügyeinek egyik intézője is. Bár a feladatokat jól elosztják egymás között, esetenként bármelyikük „beugrik” a másik szerepébe, ha a helyzet úgy kívánja.

A Biarritzban a régmúlt tradícióit a friss irányzatokkal óvatos gonddal ötvözik. Az alap a Gundel Károly által meghatározott magyar konyhaművészet, ám a hagyományos hazai ételek finomított változatai mellett a világ konyháinak speciális fogásait is bátran alkalmazzák. Ételeik jelentős részét igyekeznek a legjobb magyar borászok kiváló boraival párosítani.

Az étteremben immár évtizedes hagyománnyá lett, hogy egy-két hónaponként borvacsorákat rendeznek, amikor az étteremben kínált borok készítőivel együttműködve különleges étel-ital párosítások kerülnek az asztalokra.

Igazi kihívás minden ilyen alkalom. Az étterem részéről a tulajdonos és Katona György séf az adott pincészet borászával közösen állítják össze a fogásokat, és keresik hozzájuk a borokat, amelyek a legideálisabb összhangot alkotják. Néha azonban sikerül ennél is messzebb menni: a legjobb az, amikor sikerül az adott ételek alapanyagait vagy elkészítésük fortélyait a borokat adó tájegységről beszerezni.

Az egyik, jó hangulatú borvacsorán hangzott el először, hogy érdemes lenne ezeket az alkalmakat valamiféleképp megörökíteni. Így született a „Borvacsorák” című könyv ötlete, amely elkészült, és 2015. karácsonyára jelent meg.

Az összeállításban 51 étel receptje található, köztük olyan különlegességeké, mint a Dödölle, a Ficakpörkölt vagy a Peisli. A könyvből kiderül, hogy a leghíresebb borászoknak mik a kedvenc ételei, és az is megtudható, hogy ők milyen borokat ajánlanak a különböző borvacsora-fogásokhoz.

A Biarritz-borvacsorák ihletői Bock József , Bott Frigyes, Bussay László, Dr, Eszterbauer János, Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Légli Ottó, Malatinszky Csaba, Molnár Péter, Szepsy István, Takler Ferenc és Tiffán Zsolt, illetve az ő kiváló boraik voltak.