A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. január 29.

Baranya legdélebbi csücske (a Drávaszög) ragaszkodik talán a leginkább gasztronómiai hagyományaihoz. A mohácsi sokácok busójárásával egy időben busók tűnnek fel a horvát-baranyai sokác falvakban is, cserépedényben fő a bab, szabad tűz lángja fölé teszik a halászlével teli bográcsot, majd ugyanennek lángja mellett füstölődik édessé a csíptetős ponty.

Nehéz egyértelműen megragadni, hogy a Drávaszögben melyik nemzetség gasztronómiája a meghatározóbb. Mohácstól délre, egészen a Dráva dunai torkolatáig tart a drávaszögi népi kultúra, a sokácok, horvátok, magyarok, svábok és szerbek évszázados együttélése sajátos közös konyhát hozott létre. A táj megjelenik a gasztronómiában, az éttermek, csárdák büszkén kínálják a helyi specialitásokat, amelyekhez mindig akad bor valamelyik szomszédos pincéből. Egyre többen figyelnek fel erre a sokáig elhagyatott, a kilencvenes években még háború dúlta szegletére a világnak. Vörösmart (Zmajevac), Csúza (Suza) vagy Karancs (Karanac) olyan falvak, ahol az őszinte, helyi konyha a hívószó.

A gasztroturizmust néhány éve a halászlé indította be. Azaz a halpaprikás – itt gyakrabban hívják így ezt a sűrű, vegyes folyami halból vagy néha csak pontyból készülő közös kárpát-medencei kultúrörökséget. Míg Baranya túloldalán a halételek és az igazi halászcsárdák szinte teljesen kihaltak vagy szolgáltatásaik színvonala süllyedt apályszintre, itt a bográcsok ritkán üresek. Az ideérkező vendégnek viszont hozzá kell szoknia ahhoz, hogy a halászlére bizony 50 percet várni kell. Csak rendeléskor teszik fel főni a halat a bográcsban, sok helyen ma is szabad tűzön. Nincs előrefőzött alap vagy kész, melegítésre váró lé. A frissesség és az őszinteség azonban visszatérő vendégeket hoz, a csúzai Kovács Csárdában ottjártunkkor minden asztalon bogrács gőzölgött, de a konyhában már újabb adagok készültek a horvátok által csak fiš paprikašnak hívott halászléből.

Győrffy Zoltán valóban bejárta Baranyát, sőt készített egy toplistát Drávaszög legjobb helyeiről. Éttermek, csárdák, pincészetek és a Kormorán étterem receptjei.

 a Magyar Konyha februári száma már kapható az Újságárusoknál!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra