A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. október 27.

Szomolyán hétvégén minden a cseresznyéről szól. A hagyományos cseresznyefesztivált már 14. alkalommal tartják meg és ezúttal is nagy közönséget várnak.

Pénteken este a Buli zenekar programjával indul az esemény, szombaton pedig cseresznyevásár, cseresznyés étrelek, italok várnak mindenkit. A színpadonm egész nap zenekarok lépnek fel, vasárnap 9 órakor ünnepi szentmisét is tartanmak a cseresznye tiszteletére.

"Falunk, a rövid szárú fekete cseresznyéjéről lett híres, mert sehol a világon nem érik ebből a gyümölcsből olyan fekete, ízletes, zamatos és ropogós gyümölcs, mint nálunk. Joggal mondhatjuk el, magunkról, hogy Cseresznye ország fővárosa vagyunk. Az erdők ölelésében termő cseresznyések mentén található az európai viszonylatban is egyedül álló kőképződmény csoport, mely négy lelőhelyen, 18 kaptárkövön, összesen 117 fülke található.

A jellegzetes kúp alakú képződmények egyike a legimpozánsabb Királyszéke, mely egy hatalmas búbos kemencéhez hasonlít. Ezekről a csodálatos kövekről már a 11. században is tettek említést írásos történelmünkben. Kőkultúránk elengedhetetlen része a barlanglakások, faragott kőoszlopok, tornácok, út menti feszületek, szobrok, és kőből rakott kerítések. Élményt nyújt a falu központjában lévő antik bútor kiállítás, és a közelében lévő felújított Római Katolikus templom.

Csodálatos fazekas műhelyben készített cserépedényekben gyönyörködhetnek, és természetesen vásárolhatnak maradandó emléktárgyat. Amennyiben tiszta só tartalmú levegőben kívánnak hűsölni, akkor meglátogathatják a földalatti só barlangot is.

De mi is kell még ahhoz, hogy a bort szeretők is jól érezzék magukat. Például szép környezetben lévő borospincék, kiváló ételek, meleg emberi hang, és kiváló borkülönlegességek mellett, koccintás az ismerkedésre. Számos borászat található a faluban, melyek országos hírnévnek örvendenek. Nálunk a múltat megszépíti a jelen, ezért kérem Önöket, ne csak ezen bemutatkozó köszöntőn keresztül ismerjék meg Szomolya népművészetét, vagy kortárs művészek alkotásait, hagyományait, hanem szerezzenek tapasztalatokat, ismeretet, a mi szűkebb hazánkról, Cseresznye ország fővárosáról, Szomolyáról." - így invitálja a falu polgármestere a vendégeket a fesztiválra.