A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Mivel itassuk a diplomatákat?

Magyar Konyha

2018. február 13.

Kíváncsiak lennénk, hogyan ejtik ki a külföldi diplomaták a Csókaszőlő vagy a Kunsági Cserszegi Fűszeres szavakat. Mert itt az idő, hogy megismerjék a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáit és az abból készült borokat.

Idén 17. alkalommal hirdetett pályázatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium a borászatok számára, szakmai zsűrit hívtak össze annak meghatározásához, hogy 2018-ban Magyarország közel 130 külképviseletén és a minisztérium hazai rendezvényein mely borok képviseljék az országot.

Mivel lehetne jobban elcsábítani egy diplomatát, mint egy jó pohár furminttal vagy aszúval? Nem véletlen, hogy a minisztérium nagy figyelmet szentel a boroknak, amelyek a nagykövetségek asztalain megjelennek, hiszen a magyar borkultúra megismerésével az országot is könnyebb bemutatni. A zsűri által vakkóstoláson kiválasztott 30 bor mind a Kárpát-medencéből származik, élen a furminttal – lévén 2017 a furmint éve.


„Nem verseny, hanem borválogatás – jelentette ki Mészáros Gabriella, a kiválasztás szakmai vezetője. A filozófiánk az, hogy olyan borokat mutassunk be, amelyek máshol nem találhatók meg. Évekbe tellett, amíg megértettük a pályázókkal, hogy nem nemzetközi szőlőfajtákból - chardonnay, pinot noir -  készült borokat keresünk, hanem kizárólag magyar fajtákat.”
 A kéknyelű, a juhfark, a hárslevelű éppúgy megtalálható a válogatásban, mint a kadarka, a kékfrankos vagy a bikavér. A 15 tagú zsűriben idén a visegrádi országok képviseletében lengyel, szlovák és cseh borszakértők is ültek, borakadémikusok, borbírálók.

Ha már borról beszélünk, ugyanilyen fontos kérdés, hogy milyen étel illik a badacsonyi olaszrizlinghez vagy egy egri bikavérhez. A borokhoz a Magyar Konyha magazin 30 receptet választott ki Ruprecht László segítségével, amely receptek egy külön erre a célra megjelent füzetben is olvashatók. Így például Árvay Tokaji Furmintjához báránycsülök illik tormafőzelékkel, Gere Tamás Villányi Cabernet Franc borához marhapofa csicseriborsóval, a Laposa Pincészet badacsonyi olaszrizlingjéhez fogas karfiollal. Borok és ételek, ízek találkozása.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a borválogatás és a Borok és ételek című kötet megjelenése kapcsán gálavacsorára hívta a Magyarországon lévő külképviseletek vezetőit. Az esten megkóstolhatták az összes kiválasztott borkülönlegességeket, Ruprecht László és a SVÉT szakácsai pedig a kötetben szereplő fogásokat kínálták a jelenlévőknek a Záborszky Kúria pincéjében. A kisérőzenét a Vivat Bacchus együttes adta.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra