A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Dubajban nyert a szívtorta

Magyar Konyha

2017. március 29.

Számos megmérettetésen bizonyultak már a legjobbnak a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda termékei. Ezúttal a Dubajban megrendezett 2017-es Gulfood nemzetközi gasztronómiai kiállításon győztek.

A XVIII. kerületi mestercukrász, Zila László több mint harminc éve készíti országosan és nemzetközileg is elismert cukrásztermékeit. Az általa szabadalmaztatott süteményformával készült torta Magyarország tortája is volt 2011-ben (Kecskeméti barackos kölestorta), a Zila cukrászcsapatának keze alól már négy országtorta került ki. A mestercukrász az évek során számos elismerésben részesült, például 2003-ban az aranykoszorús mestercukrász címet kapta meg, 2010-ben pedig elnyerte Az év gasztronómusa díjat, amelyet először ítéltek oda cukrásznak.

Id. Zila László és Ifj. Zila László

„A legbüszkébb a Zila-tortaformára vagyok, amelyet mintegy száz országban ismernek már. Én találtam fel, készítettem el, és védettem le világszerte. Nem adtam el a jogokat külföldre, saját magam gyártom, amihez meg kellett tanulnom a szilikonforma készítését is” – mondta a mester.

Az első tortaformát több más különleges forma követte, amelyekkel gyorsan és könnyedén készíthetők édes vagy akár sós finomságok. Az ötlet egy egyszerű gondolatból született: olyan tányérdesszert készítése, amely hasonlatos a bonbonhoz, folyékony öntetet rejt, és amikor felvágják, az öntet lágyan kifolyik a süteményből. A különleges Zila-sütőformák nemcsak a profi cukrászok és szakácsok életét könnyítik meg, hanem a hobbiból sütők is sikerélményt szerezhetnek általuk. Zila László neve ma már egyet jelent az innovációval. Ezért nem véletlen, hogy ismét egy újdonsággal rukkolt ki, a „szívtortával”.

Gulfood gála

Február végén, március első napjaiban rendezték meg Dubajban a 2017-es Gulfoodot, amelyen több más magyar cég mellett a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda is részt vehetett. Az évente megszervezett nemzetközi gasztronómiai kiállításon és vásáron a minőségi élelmiszereket előállító termelők, kereskedők, vendéglátóipari vállalkozók találkoznak egymással, és különféle kategóriákban díjazzák a legjobbakat. „A Földművelődésügyi Minisztérium szervezésében, a többi magyar kiállítóval együtt jutottunk ki erre az eseményre” – mondta a tulajdonos, Zila László.

A kiállításra készülve tudtuk meg, hogy nevezni lehet a leginnovatívabb cukrászati termék kategóriában, és megtettük. Mire kiutaztunk, már tudtuk, hogy bekerültünk az első tíz közé. A gálaünnepségen aztán kiderült, hogy a jelöltek közül a Zila a legjobb a kategóriában.

szilikon tortaforma

„A szilikon tortaformát, amellyel gyakorlatilag bármilyen formát bele lehet vinni a süteménybe, már korábban levédettem. Az első díjat a szívtortával nyertük el, azt a technológiát részesítették elismerésben, amellyel a szív alakot tudjuk a tortába beletenni. A kiállításon nagy volt az érdeklődés a sütőformáink iránt, ezért bízom benne, hogy kelendők lesznek majd az arab piacon is” – tette hozzá a mestercukrász.

A Zila országtortái

A Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda a madártej-, a szatmári szilvás, a pándi meggyes tortával, a kecskeméti barackos kölestortával, valamint a cukormentes kategóriában az egreses almatortával nyerte el a Magyarország tortája címet.

Kecskeméti barackos kölestorta

(Magyarország tortája 2011-ben)

KÖLESALAP

HOZZÁVALÓK:

 • 1100 ml tej
 • 260 g cukor
 • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
 • 5 g
 • 60 g vaj
 • 1 db citrom lereszelt héja

ELKÉSZÍTÉSE:

A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amikor puhára főtt, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 g kölesalap készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g).

PISKÓTA:

 • 960 g lefőzött köles alap
 • 3 db egész tojás
 • 30 g mandulaliszt
 • 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
 • 60 g áttört túró

ELKÉSZÍTÉSE:

A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd fordítsuk rácsra, és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

KRÉM:

HOZZÁVALÓK:

 • 500 g langyosra hűlt, kölesalap
 • 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
 • 50 g sárgabaracköntet
 • 150 g felvert tejszínhab
 • 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin

ELKÉSZÍTÉSE:
A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles piskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.

SÁRGABARACKÖNTET

(1 db 12 szeletes tortához)

HOZZÁVALÓK:

 • 230 g sárgabarack
 • 70 g cukor
 • 4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot)

ELKÉSZÍTÉSE:
Szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. A Zila Kávéházban saját baracklekvárt készítenek, önteteiket ez alapján készítik.

DÍSZÍTÉS:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel.

Kecskeméti barackos kölestorta

Országtorta 2011 videó: www.magyarorszagtortaja2011.hu