A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2018. december 10.

Életünket meghatározza a folyamatos technikai fejlődés, olykor mégsem vagyunk elég bátrak. Megvesszük ugyan a legújabb mobiltelefont, a nagy képernyős tévé is az utolsó modell, a kocsink elektromos és magától hazatalál, de a konyhában sokszor bizonytalanok vagyunk a friss fejlesztésekkel. Nem kéne.

Nagyanyáink sem azért ragaszkodtak a sparherthez, mert annyira szerették – egyszerűen nem volt jobb. Ma viszont ennek pont az ellenkezője történik, hiszen a tudomány bejutott a konyhába, az olyan kulcsszavak, mint az elektromágnes, a számítógépes vezérlés vagy a szenzorok, teljesen elfogadottá váltak. A fejlődés egyik élharcosa a mindig előre tekintő Miele – a máig családi tulajdonban levő vállalat évtizedek óta megkerülhetetlen, hidat képez a hagyomány és a modernitás között.

KETTEN EGYÜTT

A párolás az egyik legkíméletesebb konyhai eljárás. Nemcsak az ízeket tartja meg, hanem a tápanyagokkal is jól bánik – a tudatos étkezéshez nélkülözhetetlen. A Miele még ennél is tovább megy, a hőkezelés olyan változatait engedi kipróbálni, amelyekkel eddig nem találkoztunk.

Miért jó a sütőfunkcióval kombinált gőzpároló? A lényeg az olyan folyamatoknál érhető leginkább tetten, ahol az alapanyag, mondjuk egy libacomb vagy marhasült számára a változó körülmények az ideálisak: sütés közben a gőzpároló százalékos arányban adagolja a nedvességet.

A lépések játszva előre programozhatók: az elején például magas páratartalmat és alacsony hőmérsékletet állítunk be, majd csökkentjük a gőzt és addig növeljük a hőt, amíg lassan átvált egy száraz grillezési funkcióra. Az eredmény belül omlós, kívül ropogós hús, amelynél a beltartalmi értékek megmaradnak, de a kellemes pörzsíz maximális lesz.

MI TÖRTÉNIK A GŐZBEN?

Mivel gőzben pároláskor és főzéskor azonosak az ételkészítési idők, nem kell megváltoztatni főzési szokásainkat. Az előételeket, leveseket, halat, húst, zöldséget, köreteket vagy édességeket elkészíthetjük egyenként, de időt spórolva komplett menüként, egyetlen folyamat során is. A Miele MultiSteam hatpontos gőzbevezetés-technológiája biztosítja a gyors párafejlesztést, a felfűtési időket, és a gőz egyenletes eloszlását a szebb és finomabb ételekért.

A SÜTŐ NEKÜNK DOLGOZIK

A 60 és 45 centi magas kivitelben is elérhető eszköz a gőzpároláson túl számos hagyományos sütőbeállítással, például hőlégkeveréses vagy felső/alsó hő- és grillfunkcióval is rendelkezik. Süssön húst, halat vagy szárnyast, a pontos hőfok nem titok többé. Olyan extrákat kínál a Miele, mint a húsmaghőmérő tű, ami a sültek belső hőjét méri és a hátralévő időről ad felvilágosítást – vagyis nem kell ott állni a berendezés mellett és folyamatosan figyelni a Celsiusokat ételkészítés közben.

ÉTTERMI TRÜKKÖK

A készülék a a kombi gőzpárolásnál, a nedves és száraz hő kombinációjánál csillogtatja meg teljes tudását. A kreativitásnak nem nagyon van határa: a hőmérséklet (40–225 °C) és a páratartalom (0–100%) egyedileg beállítható, és gyors lépésekben akár hat alkalommal is módosítható.

A profi fine dining éttermek trükkjei az otthoni konyhánkban is helyet kaphatnak, tökéletesen elkészíthetünk olyan kétesélyes fogásokat, mint a nagy, egyben sült húsok, vagy a karácsonyi pulyka, esetleg tömött, egyben sült házikacsa. A víztartályt a motorosan nyíló kezelőpanel alá építették be: a Miele sütőfunkcióval ellátott gőzpárolója nem engedi, hogy száraz, élvezhetetlen falatokon rágódjon a család. Sütés közben arra sincs szükség, hogy ellenőrizgessük, locsolgassuk az alapanyagot – az érintőképernyőn előre mindent beállítunk, majd a gép mindent megold.

PLUSZ GŐZ, NEM CSAK HÚSOKHOZ

Az utóbbi évek egyik legpozitívabb gasztrodivatja a kenyérsütés, a házi kovászolás. Ha már nyomkodták szomorúan a megsült végeredményt az aranyló, ropogós kérget hiányolva, akkor van egy jó tippünk: a berendezés kelt tésztákhoz is tökéletes, sőt, a gőz segíti a kelési folyamatot a hőkezelés első szakaszában. A százalékos arányban adagolt pára és a hagyományos sütési mód együttműködéséből tökéletes tészták születnek.

SEGÍT A GŐZ

Ha nem szeretnénk kihasználni a sütési funkciót, csak párolási üzemmódot is használhatunk – a halak és zöldségek számára ez az ideális. Akár az elkészült húslevesalaplét szeretnénk feldobni friss zöldséggel, akár a rizottóba kevernénk valami finomat és színeset, a kombi gőzpároló az egészségtudatos életmódban is támogatást nyújt. Legyen szó ízletes párolt zöldségről, egészséges körítésről vagy kreatív vega életmódról – az olyan kemény, hosszú készítési időt igénylő növényekkel is csodát tesz a párolás, mint a tök vagy a rafinált ízű, szupertápláló cékla. Tudta, hogy a kíméletesen készült zöldségek megtartják a vitamintartalmukat az eredeti ízük és kellemesen roppanós állaguk mellett?

Nagy segítséget nyújt a gép a tartósításban, a blansírozásban, de a befőzés is gyerekjáték. Sokak egyik mumusa a kiolvasztás, hiszen a mikró, ugye, rosszul dolgozik és nem kíméletes, minden más meg lassú – a Miele ebben is segíteni tud.

Jártak úgy, hogy kívül égett, belül meg jéghideg maradt a vacsora? A pároló melegítéshez is ideális, hiszen a hűtőből kivett ételt kíméletesen, gőz segítségével hozza fel fogyasztási hőmérsékletre – előnye, hogy megőrzi az állagát és nem szárad ki.

TELJES GŐZZEL, MINT A PROFIK

Hogy még közelebb jussunk a mesterszakácsok praktikáihoz, eláruljuk, hogy a sous vide is menni fog, nem kell hozzá külön berendezés: a professzionális konyhákból az igényes háztartásokba költözik a remek technológia! A vákuumozott élelmiszereket fokra pontosan tartja az általunk kiválasztott alacsony hőmérsékleten.

A Miele hitvallása, hogy ne felesleges újításokat, kétséges funkciókat tömjön egy gépbe. A sütőfunkcióval kombinált gőzpárolójuk száz százalékban a praktikumot és a kényelmet szolgálja – bónuszként nemcsak időt spórol a konyhában, hanem olyan minőségi ízeket és állagokat biztosít felhasználójának, amelyeket eddig csak a legjobb éttermekben tapasztalhatott meg.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra