A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Érdemes spájzolni? Mit tud ma egy 2015-ös sör?

Magyar Konyha

2018. november 20.

A békésszentandrási sörfőzde mindig kilógott a sorból: a városi kézműveseknek túl öreg és túl vidéki volt, a sok vidéki számára meg túl nagyvilági. Az idő mégis őket igazolta, hiszen töretlenül, stabil minőségben főzik régi és új söreiket.

Néhány éve a felsőerjesztésű, malátahangsúlyos söröknél divatba jött az évjáratosság – a magasabb alkohol és a mélyebb ízek még akkor is egyben tartják az italt, amikor a szőke lágerek meg a szanaszét komlózott ale-k már rég szétoxidálódtak.

A borok világával szemben az évjáratos sörök nem is annyira az adott év ízbeli jellemzőit viszik tovább, hanem az érlelés inkább az aromák összesimulását, lekerekedését eredményezi – optimális esetben. A Szent András sörfőzde először próbálkozott ilyennel, vajon nekik sikerült megtalálni a megfelelő érlelési időt és körülményeket?

Alapnak a jól sikerült Black Rose duplabakjukat választották –

a díszcsomagolás az új poharuk mellett egy 2015-ös és egy 2018-as palackot is tartalmaz.

Elsőre a frisset bontottam fel, hogy legyen mihez viszonyítani. Az illata isteni: előbb kis meggy, majd az alkohol hátára kap mindent és bámulatosan intenzív, frissen pörkölt kávés illat jön elő.

A hab nem vaskos, de megáll a sör tetején. Az első korty az apró buborékokkal szétszalad az ízlelőbimbók között: elsőre svédcsepp, majd jön a karamell kis kávéval; nekem a gyerekkori kedvenc, a csehszlovák rumba csoki ugrott be.

A 2015-ös tétel színe egy icipicit sötétebbnek tűnik, cserébe habja gyakorlatilag nincs. A széndioxidból már kevesebb maradt a palackban, de

nem érezni üresnek így sem.

Az illata a sima meggyen túl kicsit likőrösebb hatást kelt, ami megmarad az első korty után is, igaz, maga mellé vesz némi pirított diót és étcsokoládét. Nem érezni fáradtnak, azt mutatja, hogy van még az életgörbéjén pár egység.

Mindkét Black Rose alkoholtartalma 9% - igazi desszertsörök, amelyek nagyon jól passzolnak az őszi étrendbe. A sült töktől kezdve a karakteres sült húsokig sok mindenhez jók – érdemes kísérletezni vele, a duplabak nemzetközi szinten is megállja a helyét. Aki viszont az évjáratos verzióból is szeretne, siessen, abból csak 1000 palack készült, és a 204. már biztosan elfogyott.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra