A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Fagylalt "Hisztéria"

Magyar Konyha

2015. május 8.

2013-ban rendezte meg először a “Magyar Kézműves Fagylalt Napot” két fiatal fagylaltkészítő, Ipacs Balázs és Róth Péter. A rendezvény célja nem más, mint a kiváló minőségű igazi magyar kézműves fagylalt népszerűsítése. Ezen a napon, azaz május 8.-án a résztvevő cukrászdák, fagylaltozók féláron kínálják gombócaikat.

Minden év május 8-án kerül megrendezésre ez az esemény, mert az ötödik hónap (római V.) a tölcsért szimbolizálja, a 8-as pedig a 2 gombócot. 2013-ban 72 egység csatlakozott, tavaly ez a szám már 226 volt, az idei fagyi napon pedig már több, mint 450 helyen fogyaszthatják a vendégek féláron a fagylaltot.

Az esemény egyik kezdeményezője, Ipacs Balázs  a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda vezetője. Jelszavaik: szezonalitás, regionalitás, kiváló alapanyagok, a szakma szeretete és az egyik legfejlettebb technológiája. A hagyományos fagylaltok mellett olyan különlegességeket is készítenek, mint a fehér szarvasgomba, zöldalma, Oreo, Somlói, New York sajttorta és a ház sztárja, a “Hisztéria” fagylalt.

A Hisztéria fagylalt története 1990-ig nyúlik vissza, ekkor kezdte ugyanis az Ipacs család a fagyi árusítást, egy picike faházban, amit csak a szezonra nyitottak ki. A tulajdonos, Ipacs Balázs  szívügye a jó, kézműves fagylalt, tulajdonképpen együtt nőtt fel az üzlettel, ami mára hatalmassá nőtte ki magát, van kávézójuk a West End City Centerben, az egykori faház helyén ma egy gyönyörű cukrászda és termelőüzem áll Tápiószecsőn, nyitottak egy újabb egységet Gyömrőn, és több mint 40 hazai fagylalt viszonteladó partnerük van.

Sokan kérdezik, hogy mégis hogy jön a Hisztéria név a fagylalthoz. "Az egész a tápiószecsői építkezéssel indult - meséli Ipacs Balázs - a problémák garmadája szép lassan egy kisebb általános hisztériához kezdett hasonlítani, maga a kifejezés pedig már egyfajta szállóigévé vált az otthonunkban. Amikor a névválasztás volt terítéken, ismét azon kaptuk magunkat, hogy finoman szólva sem egyezik a véleményünk. Ekkor született a vita hevében a kompromisszumos megoldás: „akkor Hisztéria lesz és kész, mert már megint itt tartunk..." Így esett, és talán mementóként, hogy újból ne ismétlődjön meg, vagy csak a történet kedvéért de megtartottuk a nevet a mai napig.”  

Az egyik legfőbb érték az Ipacs család számára a regionalitás: a helyi alapanyagok szeretete, használata nagyon fontos, a mézet a tápiószecsői Dombi mézmanufaktúrából szerezik be, a lisztet Kókáról, a Budai Malomtól vásárolják, tojást Nagykátáról szállítja nekik egy őstermelő, a szörpök Mendén készülnek, a tejtermékek a Jászságból érkeznek.  Az egyik különlegességük a helyi homoki szarvasgomba, ami egyedülálló módon édes, így kivló fagylalt készül belőle. Ha már a fagylaltoknál tartunk, a Hisztériában igen széles a választék, a kínálat mindig igazodik a szezonális, friss alapanyagokhoz, friss gyümölcsökhöz. A fagyikhoz mindent helyben készíteniek, a variegátóktól egészen a piskótákig, különféle szórásokig, sőt minden tölcsér aljába folyékony csokit töltenek, ami a Hisztériában egész álló nap folyik a csapból is…Ellenállhatatlan…Nem csak a szezonban, hanem egész évben érdemes megkóstolni nagy műgonddal készített kézműves fagylaltjaikat.

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra