A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. október 16.

Naponta két leves, négyféle főzelék, három feltét, és egy sütemény készül a legújabb főzelékes bisztróban, a belvárosi Hokedli Pottage Bárban.

A fast food és a street food korszakában igenis helye van a hagyományos magyar ételeknek, a levesnek és a főzeléknek. Hamburger, hot dog, phó leves helyett sóskakrémlevest rikottával vagy kókusztejes finomfőzeléket kóstolhatunk Budapest új vendéglátóhelyén, a Hokedliben. Végre egy hely, ahol a főzelék nem rántást jelent és a leveseket fűszerekkel bolondítják meg.

A Nagymező utcában, a Capa Központ mellett nyílt meg a házi ízek szeretőinek kedvező új ebédelőhely, a HOKEDLI Pottage Bar. A hokedli, nagyanyáink kedvenc konyhai bútora nagyon tetszetős név, de milyen kár, hogy „pottage bar” szerepel  elnevezésként, hiszen a pottage név nem rejti magában a magyar főzelék szó jelentését. Annál nagyobb öröm, hogy a kis étterem szakácsai mernek kísérletezni, a fúziós konyha elemeivel színesítik a magyar levesek és főzelékek ízvilágát. Csak néhány példa: korianderes kukoricakrémleves, kókusztejes céklakrémleves, mustármagos lencseleves,  parmezános zöldborsó, gomolyás zöldbab főzelék. Sárgaborsó főzelék baconnel, kapros zöldbabfőzelék, kakaós babfőzelék, kakukkfüves murokfőzelék, céklás sütőtökfőzelék.

„Szeretnénk, ha a főzeléket megismernék az emberek, olyannak, amilyen valójában. Ki szeretnénk törölni a rossz menzás élményeket, hiszen főzeléket lehet lisztmentesen, szezonális zöldségekből is készíteni. A főzelék egy nagyon sokszínű étel: egészséges, könnyű, mégis laktató. Készíthetjük gluténmentesen, akár a tejérzékenyek is fogyaszthatják, de a vegetáriánusok mindenképpen. Szeretnénk megmutatni, hogy lehet ezt jól és igényesen is csinálni. Naponta változó ajánlatunk van, hiszen így tudjuk garantálni, hogy minden frissen készüljön el. Nem hiszünk a hosszú étlapokban, rövid, szezonális ajánlattal készülünk. Napi ajánlatunk több, mint fele nekik kínál lehetőséget. Naponta friss sütemény kínálatunk van, illetve lekvárokat is főzünk, savanyúságot rakunk el, szörpöt készítünk abból, amit az természet éppen kínál. Nagyon fontos számunkra, hogy vigyázzunk a környezetünkre, ezért gyorsan lebomló dobozokba csomagoljuk az ételt, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és igyekszünk Budapest környékéről beszerezni alapanyagokat” – vallják tulajdonosok és valóban érződik a szándék, néha kicsit erőltetett ízekkel, de többnyire izgalmas kombinációkkal.

A piacon, kistermelőktől vásárolt zöldségeket és a modern konyha divatos  alapanyagait is használják, mint például a füstöltpaprikát, amelyet padlizsánfőzelékkel ajánlanak.

Reméljük a minőség marad és bővül a hely, hiszen a tél közeledtével sajnos már nem lehet az utcán elhelyezett asztaloknál elfogyasztani a kiválasztott főzeléket.