A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Friss alapanyagot a séfeknek!

Magyar Konyha

2017. május 14.

Őstermelők, sajtműhelyek, biokertek gazdái gyűltek össze a BGF aulájában, hogy bemutassák termékeiket az érdeklődőknek, többek között szakácsoknak. Mikrozöldségek, levélzöldségek, sajtok, lekvárok, mangalicasonka

Felelős gasztrohősök. A név inkább egy sci-fi film címére emlékeztet, pedig néhány fiatal kezdeményezését rejti, akik évekkel ezelőtt elhatározták, hogy összehozzák a termelőket a fogyasztókkal, segítik az éttermeket, hogy minőségi magyar alapanyaghoz jussanak.

Nem először gyűltek össze az őstermelők, séfek, érdeklődök, hogy személyesen is megismerjék a termékeket és egymást.

Ezúttal a Budapesti Gazdasági Egyetem aulájában volt a találkozó és örömmel jelentjük, minőségi termékek várták a szakácsokat. A termékbemutató mellett tartottak egy beszélgetést, ahol Várvizi Péter a Larus séfje, az Alimetta és a Heppenheimer cégek képviselői saját példájukon azt bizonyították, miért érdemes hazai termelőktől vásárolnia egy étteremnek. 

Válogatás a megjelent termékekből:

Veresi Biokert:

Őry Barnabás Veresegyházás kétezer négyzetméteren termel bio levélzöldségeket, bébizöldségeket, sárgarépát, céklát, padlizsánt. Már most több éttermet ellát a termékeivel. Beszállít a Fruccolának, Bábelnek, Petrusnak, Olimpiának.

Csurgódombi sajtkonyha:

Fehérvárcsurgón magyar tarka tehenek tejéből készít friss és érlelt sajtot Márkus Erika és Pozer István, utóbbi séfként dolgozott, de ma már a sajt és a mikrozöldség termesztése tölti ki az idejét.

Kikelet konyhakert: 

Nagy Judit, aki eredetileg agrármérnök volt, most őstermelőként mikrozöldségeket, salátafáéléket, gyógy-, illetve fűszernövényeket termel.

Teri Biokosár:

Külön élmény beszélgetni Teri nénivel, aki Baja mellet bio minősítésű zöldségeket, gyógynövényeket termeszt és gyűjt. Csakis olyan növényeket, amelyek a környéken régen is teremtek.

Katyvasz:

A komáromi családi cég lekvárokat, szörpöket készít. A családfő hatféle áfonyát termel és persze más bogyós gyümölcsöket, a lánya családja meg készíti belőle a lekvárt és a szörpöt. Adalékanyagok nélkül. Jelenleg piacokon értékesítik.

Heppenheimer:

Tojás és tészta. A Heppenheimer családhoz fűződik a Youtyúk vállalkozá, ahol a tyúkokat örökbefogadhatjuk. Egyébként tojást és tojásos tésztákat kínálnak.

Alemitta:

Hagyományos szabadtartásban nevelt baromfi, kéklábú, feketelábú és sárgalábú csirkék, gyöngytyúkok.

Mangalica:

Laczkó Róbert mangalicatenyésztő Zebegényben tartja 60 tenyészkocáját, három tenyészkant és az utódokat. 15 hektáros legelőterületen legelnek az állatok. Füstölt árút készít, sonkát, kolbászt, hurkát, csülköt.

Vadász kamrája: Mangalicatermékek, vadhúsok. Kolbász, szalámi, a fokhagymás tepertő a felejthetetlen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra