A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. november 10.

Ízesíthetjük a csokoládét kakukkfűvel? Szereti a malaccsászár a rozmaringot? Ihatunk száraz vörösbort a desszerthez? A régi magyar konyha kedvenc fűszereivel készült fogásokat kóstolhattunk a Gellértben, Márton-nap alkalmával. Pénteken, szintén a Gellért Szálló különtermében mutatták be a Magyar Konyha új kötetét, a Fűszerkertet, Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke és Vinkó József főszerkesztő részvételével.

Ambrus Lajos író nagy fűszerszakértő. Órákon keresztül képes értekezni a sáfrány, a kakukkfű vagy a zsálya szépségéről, hasznáról, történetéről. Hétvégén a Magyar Konyha Fűszerkurzus keretében két szakáccsal és egy borszakértővel együtt vezették be a közönséget a fűszerek, az étkek és a borok titkaiba.

A régi magyar konyha egyik legkedvesebb fűszere a gyömbér volt. Hihetetlen, hogy dédanyáink sokat használt csípős ízesítője ma már ritkán szerepel a receptekben. Litauszki Zsolt, a Balthazár étterem séfje gyömbéres sütőtöklevessel kezdte az estét. Megtudtuk, hogy a sütőtökleveshez érdemes kétféle tököt használni, hokkaidó és kanadai fajtát. Aztán megsütni, alaplével, kis salottahagymával és gyömbérrel nagyon gyorsan kész a különleges leves. A leveshez Herczeg Ágnes borszakértő a 2014-es Böjt Egri Csillag nevű bort választotta.

Ambrus Lajos négy fűszert választott ki a fűszerkurzus mindkét napjára. A kapor a magyar konyhában szerencsére sokat használt fűszernövény, amely nemcsak túrós ételekhez, tökfőzelékhez, hanem mártásokhoz, húsokhoz is kínálható. Litauszki Zsolt nem a  megszokott tökfőzelékhez, hanem pácolt saiblinghoz alkalmazta. Ehhez egy Sauvignon Blanc illett a legjobban.

A tárkony sajnos elfeledett fűszer, pedig Erdélyben alig képzelhető el leves vagy káposztás étel tárkony nélkül. A közönség tárkonyos káposztát kóstolhatott libatepertős gombóccal, amit egy Légli chardonnay egészített ki.

Ki gondolta volna, hogy a kakukkfű csokoládéhoz is kínálható. A séf csokoládé mousse-t készített mangóval és kakukkfűvel, amelyet egy kadarka kísért.

A szombati napon Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke főzött. Sokan voltak kíváncsiak az Onyxot irányító volt szakács kreációira és nem is csalódtak. A menü egy tonhal sashimivel kezdődött, gyömbérrel, szójaszósszal és az ízek harmóniája tökéletes volt. Ehhez Herczeg Ágnes Györgykovács somlói traminijét ajánlotta. A kaporról Ambrus Lajos elárulta, hogy szinte mindenhol megterem, főleg a homokos talajt kedveli, de ott aztán szinte kiirthatatlan. Kaporral ezúttal töksaláta készült. Hamvas elárulta a receptet: a gyalult tök egyik részét blansírozta, a másikból pürét készített, aztán szifonba tette. A kétféle állagú tököt kaporolajjal ízesítette. Persze adott még hozzá rizsecetet és más izgalmas ízesítőket. Herczeg Ágnes zöldveltelinivel kínálta.

A rozmaring a magyarság virága - kezdte elbeszélését Ambrus Lajos. A magyar népszokásokban kiemelt szerepe van, a népdalok kedvenc fűszernövénye. És persze a magyar konyháé. Nemcsak bárányhoz lehet használni. Az Onyx séfje rozmaringos, borsos malaccsászár szalonnát készített sült paprika salátával, amihez Bikavér dukált.

A második nap desszertje levendulás füge volt kecskesajttal, melyhez most édes bort ajánlott a borszakértő, méghozzá az Oremus késői szüretét. A levendula régen ritkán szerepelt receptekben - tudtuk meg a fűszertudóstól - annál divatosabb manapság csokoládéhoz, szörpként vagy desszertekhez.

A hétvégén mutatták be egyébként a Magyar Konyha Kiadó új kötetét. A Fűszerkert szerzője Ambrus Lajos, a 22 fűszert bemutató könyvhöz Gyurik Gábor, a pannonhalmi Viator séfje készített 60 receptet, melyet Burger Barna fotózott. A kötet már kapható a kiadóban és a könyvesboltokban.