A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. december 9.

Ami egészséges, az finom és tápláló is! Ezt bizonyíthatják be azok a kisiskolás kukták, akik beküldik saját receptjüket, és jelentkeznek a Tiniséf főzőversenyre. A győztes gourmanók a verseny nagykövetével, Till Attilával közösen népszerűsítik majd a helyes táplálkozást egy országos roadshow keretében.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy kisiskolás gyermekeink könnyen elcsábulnak, s előszeretettel választanak egy-egy palack cukros üdítőt, csokit vagy chipset, hogy csillapítsák szomjukat és éhségüket.  Ugyanakkor ezek a gyerkőcök szívesen sürögnek-forognak a konyhában segítve nekünk, akár a nagy karácsonyi vacsora vagy egy családi összejövetel fogásainak elkészítésében. Ilyenkor könnyedén megmutathatjuk nekik, hogy az egészséges is lehet finom és tápláló.

November 25-én rajtolt a Tesco Tiniséf kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges ételek és életmód fontosságára, valamint kedvet csináljon a friss hozzávalókból való szakácskodáshoz. Az egészséges életmód elfogadtatása a gyerekekkel bizony nem egyszerű feladat, de ha elég korán kezdjük, és megengedjük a kíváncsiskodóknak, hogy betekintsenek a konyhában zajló folyamatokban, akkor bizony saját dolgunkat könnyítjük meg, s csemetéinknek is természetes lesz, hogy napi szinten egyenek zöldséget, gyümölcsöt és ne csak a csokin járjon az eszük. A Tiniséf programban Kovács Judit dietetikus segít recept ajánlatokkal és egyéb tanácsokkal kicsiknek és nagyoknak, hogy hogyan is lehet az egészséges életmód alapjait szinte játékosan elsajátítani.

Ha van otthon egy eleven 8 és 14 év között gyerkőc, aki nem jön zavarba egy fakanál láttán és otthonosan mozog a konyhában, ráadásul fontos számára az egészsége is, akkor látogassanak el közösen a www.tinisef.hu oldalra, és jelentkezzenek január 6-ig!

Nem kell mást tenni, mint levideózni vagy lefotózni, ahogy a kiskukta sürög-forog a konyhában, ahogy sztárséfeket megszégyenítő módon forgatja a fakanalat miközben egészséges ételeket készít, és ezt feltölteni a honlapra. Bármilyen receptötlettel lehet jelentkezni, a hangsúly nem a gasztronómiai ínyencségen vagy az elkészítési módon van. A zsűrizésnél inkább az egészséges hozzávalók és a minél finomabb ízvilág összhangja számít majd.

S, hogy miért éri meg nevezni? A legjobb 30 gourmanó személyesen is megmutathatja főzőtudományát a döntőben, melynek a budapesti Kuktanoda Főzőiskola ad majd otthont 2014 januárjában. Közülük kerül majd ki majd az a három Tiniséf, akikkel közösen országjáró körútra indul a főzőverseny nagykövete, Tilla, hogy minél több kiskuktát avassanak be az egészséges sütés-főzés rejtelmeibe. A verseny abszolút győztese emellett elutazhat Londonba, ahol részt vehet egy tanfolyamon Jamie Oliver Recipease főzőiskolájában. A második helyezett Tiniséf betekintést kap a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhájának működésébe, és a konyha munkatársainak segítségével vacsorát készíthet a családjának. A harmadik helyezett Tiniséf jutalma pedig egy különleges vasárnapi ebéd lesz, melyet egy ismert séf készít majd el a család saját otthonában.

Fő az egészség! Hajrá Tiniséfek!

Tilla

„Háromgyermekes apuka révén én naponta tapasztalom, hogy a gyerekek mennyire fogékonyak mindenre, ami új, kreatív és izgalmas. Nálunk ilyen a főzés is. Rendszeresen részt vesznek benne, a mostani ünnepi időszakban meg még inkább, hiszen ilyenkor lehet mézeskalácsot és egyéb finomságokat készíteni.”

Kovács Judit dietetikus

„Az egészséges életmódra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ráadásul a gyerekek rendkívül fogékonyak az új ismeretekre. Sokan vannak köztük, akik szívesen segítenek vagy segítenének a konyhában. A szülőknek érdemes a csemetéiket tanítgatni, okítani a főzés tudományára, hiszen ez is hozzátartozik a neveléshez. Reméljük, sok gyerek van, aki ügyesen bánik a fakanállal és ínycsiklandozó, ugyanakkor egészséges ételeket tud elkészíteni. A Tesco Tiniséf főzőverseny pedig kiváló alkalom arra, hogy megmutathassák, mire is képesek a konyhában.”