A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. november 23.

Mióta a Magyar Konyhában interjú jelent meg Kovács Gyulával az őshonos gyümölcsfajtákról, nincs hét, hogy ne kapjunk levelet a porszombati kertésznek szóló kérdéssel. Ezért is gondoltuk, hogy egy izgalmas témákkal foglalkozó konferenciát ajánlunk olvasóinknak.

Milyen jövő vár a magyar ültetvényekre? Melyek a legkorszerűbb gyümölcsművelési megoldások? Mit lehet tenni a termelés fokozása érdekében? Milyen új pályázati lehetőségek várhatók a Vidékfejlesztési Program keretein belül 2015. decemberében? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak mindazok, akik ellátogatnak a "Versenyképes ültetvények" című szakmai konferenciára.

Hazánkban széles körben még kevésbé ismert az intenzív művelésű gyümölcskultúra, pedig ennek segítségével még hatékonyabb eredményeket lehet elérni, mint a hagyományos ültetvényekkel. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. az intenzív ültetvények létrehozásával és a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatokat és új kutatási eredményeket mutatja majd be a szakmai konferencián. Elsősorban az alma, körte, meggy, kajszi, cseresznye, szamóca és málnatermesztés kerül majd a fókuszba - neves hazai és külföldi szakemberek segítségével.

A "Versenyképes ültetvények" elnevezésű rendezvényen a szakmai előadásokon történő részvétel mellett, hazai és külföldi faiskolák valamint a témához kapcsolódó háttéripari cégek kiállítását is meg lehet majd tekinteni. Az előadókkal és a kiállítókkal lehetőség lesz személyes konzultációra is a helyszínen, illetve egy hajdúböszörményi ültetvényben gyakorlati bemutatón is részt vehetnek majd az érdeklődők. A konferencián a legkülönbözőbb innovatív technológiai megoldások is terítékre kerülnek - mint például jégháló és esővédő, vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtő valamint öntöző-tápoldatozó rendszerek, szabályozott tartamhatású műtrágyák.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a magyar zöldség-gyümölcs ágazat országos hatáskörű szervezete és elismert uniós szakmaközi szervezet is. Célja, hogy a hazai kedvező természeti adottságok kihasználása mellett Magyarországot Közép-Európa zöldség-gyümölcs termelési centrumává alakítsa és a termelési volument visszaállítsa. Ennek elérése érdekében hatékonyan segíti a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit, az ágazatot érintő döntéshozási, jogalkotási munkát és kapcsolatot tart több nemzetközi szakmai szervezettel is.

A konferencia ideje: 2015. november 27-28.

Helyszíne: Debrecen, Kölcsey Központ (4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.)

További információ: www.fruitveb.hu