A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Ha már lúd, legyen kövér

Magyar Konyha

2019. október 27.

A libák többnyire galibát okoznak. Így volt ez Krisztus előtt 390-ben is, amikor az éj leple alatt barbár gallok akarták elfoglalni a várost, de Róma lúdjai felverték gágogásukkal a fáradt őrséget.

A történet nem mese, Homérosz és Ovidius is ír a „Capitoliumot hangjukkal megme- nekítő” harcias madarakról. Hasonlóképpen járt a jámbor remete, Márton is, aki nagy alázatosságában az ólba bújt, amikor megtudta, hogy püspökké akarják választani. De a libák őt is elárulták, és a pannóniai Savaria városában született egykori legionárius így lett 371-ben a franciaországi Tours érseke. Az Avis Martistól (Mars madara) rövid út vezetett az Avis Martinus (Márton lúdja) kifejezésig. Mártont szentté avatták, és temetésének időpontja (november 11.) Szent Márton napja lett. Ilyenkor minden rendes ember ludat eszik.

A régi népi kalendáriumban november 11. a tél kezdete volt. Ezen a napon hajtották be a szabadból az állatokat, ekkor rendezték az utolsó vásárt, ez a nap volt a paraszti munka (és az adósságok) elszámolásának időpontja. A jobbágyok ezen a napon zették meg Szent Márton adóját, és a „mártongaras” mellett többfelé egy ludat is kellett adniuk a földesúrnak. A tavaszi liba ugyanis ekkorra érte el a hízásnak azt a fokát, ami a lúd rangjára emelte.

„Ilyenkor – ahogy Magyar Elek, az Ínyesmester írta – már bőséges és nom ikrás a zsírja, a szájban szinte elolvad a töpörtyűje, mandulaízű a hája és óriásira növekszik a szép, világos színű mája, mely egyaránt fölséges csemege, főzzük bár fűszeres húslevesben, tűzdeljük meg szegfűszeggel, vagy áztassuk egy éjszaka szelíd tejecskében, süssük meg benne másnap, avagy alakítsuk pástétommá strasbourgi módonszarvasgombával párosítva.”
De Szent Márton a bortermelők és a kádárok védőszentje is. Valamint az újbor bírája. Thuróczi János írja Krónikájában 1488-ban: „és elkövetkezett az esztendő ama napja, midőn Szent Márton püspök alacsony emberi sárhajlékból felköltözött a magas mennyekbe, és a jóízű must borrá változik”. Ekkora kiforrott az újbor, meg lehetett kóstolni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra