Cikkek

Házhoz megy a húsvéti kalács is

Magyar Konyha

2020. április 4.

Fellángolt az otthoni kenyérsütési kedv, de aki a kedvenc péksüteményét szeretné továbbra is élvezni, akár házhoz is rendelheti. Sőt, van olyan pék, aki kovászt is ad.

Budapesten már sok helyen lehet, lehetett jó minőségű kenyeret, péksüteményt kapni, és a pékek legalább olyan hamar tudtak váltani, mint az éttermek. Az alábbiakban összeszedtük, mely pékségekből tudjuk az otthonunkba rendelni a finom kenyereket, csigákat, pogácsákat, sőt a legtöbb hely már a húsvéti kínálattal készül.

A Fill Good úgy hirdeti magát és a házhozszállítási lehetőséget, hogy közben magazinunk Budapest Gasztrokalauzát is reklámozza. „Mostantól végre rendelhettek a Fill Goodtól, a város egyetlen pékségétől, amelyet a Magyar Konyha magazin három kategóriában is Budapest TOP 10-es mezőnyébe szavazott: kézműves pékség, vegán konyha és mentes hely!” – írják. A Fill Good vegán pogácsáitól, pozsonyi kiflijeitől és egyéb finomságaitól valóban le vagyunk nyűgözve, és szerencsére nem kell lemondanunk róla a kényszerű korlátozások alatt sem, igaz, a Hollán Ernő utcai pékség csak bizonyos kerületekbe szállít. A Bake My Day a XI. és a XII. kerületbe viszi ki péksüijeit és kenyereit, a Freyja fergeteges croissant-jait pedig bizonyos pesti kerületek kérhetik az otthonukba.

A város egész területére szállít viszont az általunk is bemutatott családi vállalkozás, az Arán Bakery Budapest. A boltjukban is hozzá lehet jutni a mindennapi friss kenyérhez és péksüteményekhez, de a webshopjukon keresztül meg is lehet rendelni. Sőt, aki bármely terméküket házhoz kéri, az ingyen kovászt is kap az Írországból hazaköltözött házaspár boltjából. Így otthon is el lehet kezdeni kísérletezni, ha valakit eddig a bonyolultnak tűnő kovászkészítés tartott vissza a kenyérsütéstől. Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék pedig – azon kívül, hogy Városmajor utcai boltja, a Panificio il Basilico nyitva van, és a XII. kerületben házhoz is viszik a pékárut – online kovászkészítő kurzust indított.

Pék Józsi Pékműhelye sem maradhatott le: a forradalmár pék házhoz szállít kenyeret,  kalácsot, a híres kakaós, diós és fahéjas csigát, pogácsát, túrós táskát, fokhagymás és bio paradicsomos csavartat. Sőt, ha valaki a saját konyhájában szeretné megsütni a péksüteményeket, hogy otthon érezze a frissen elkészült csiga, pogácsa vagy croissant illatát, akkor fagyasztva is megrendelheti.

„Természetesen mellékelünk egy pofonegyszerű leírást is, hogy könnyen el tudd készíteni magadnak, a nagyszülőknek vagy a családnak az ízletes reggelit. Segítsünk egymásnak!”

– írja Pék Józsi, aki segít más termelőknek is, Superjuice (hidegen préselt levek) és házi kistermelői kézműves tejtermékek is vannak a kínálatban. További részletek a Facebookon. Szintén rendelhetők fagyasztott péktermékek a Bonbonier Pékműhelytől.

A Hold utcai Artizán is egész Budapestre szállít, és már a húsvéti termékekre is vesznek fel rendelést: kalács, kuglóf, briós is van a palettán a megszokott termékeken kívül. Hagyományos medvehagymás-füstölt sajtos, sós kalácsuk húsvétig újra a kínálatban! A Három Tarka Macska kézműves pékség termékeit a Wolton keresztül lehet házhoz kérni, de a boltjuk is nyitva van: ha valaki előre leadja a rendelést, akkor csak be kell ugrania az összekészített csomagért. Francia croissant, vajas kifli és gluténmentes kenyér is van a kínálatban, akár a boltban vesszük át, akár házhoz rendeljük.

A Tibidabo gluténmentes pékség is szállít egész Budapest területére, sőt már nyers és elősütött fagyasztott péktermékeket is árulnak Tibidabo by Me néven. Termékeiket a webshopjukon keresztül lehet megrendelni. A Sugar Free Monkey mindenmentes péksüteményi a Wolton és a Netpincéren keresztül is megrendelhetők. A Free gluténmentes pékség húsvétra  klasszikus kalácsot, márványkuglófot, mákos és diós bejglit, medvehagymás pogácsát és brownie-t is kínál. Ők is a Wolton és a Netpincéren keresztül szállítanak, a rendelésről a tudnivalók a Facebook-oldalukon.

Meg kell említenünk még egy különleges kezdeményezést: a Karanténkalács című weboldalt magyar pékek hozták létre azzal a céllal, hogy elsősorban az idős emberek biztonságos körülmények között jussanak friss hazai pékáruhoz. Az egységcsomagokat önkéntesek viszik házhoz „érintésmentesen”. A Karanténkalács nagyhéten és húsvétkor, április 6–13. között két ünnepi csomaggal egészíti ki a kínálatát. A megszokott kenyér- és kenyér-kalács vegyes csomagok mellett két félkilós kalácsból álló „nagy kalácscsomag”, valamint egy különleges ünnepi termék, vajas-mandulás kalácskoszorú is rendelhető.

A pékek tehát nagyon gyorsan megszervezték magukat: akinek van kedvenc péksége, vessen egy pillantást a honlapjára vagy a Facebook-oldalára, mert a helyzet napról napra változik, egyre többen és egyre nagyobb területen csatlakoznak a kiszállítók népes táborához. A házhoz szállító cégek oldalán is érdemes körülnézni, az említetteken kívül a kifli.hu és a Szatyorbolt is foglalkozik péksütemények kiszállításával.