A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. április 7.

Budapesten és a nagyvárosokban egyre többen vásárolnak a termelői piacokon, ragaszkodnak a kézműves termékekhez, tejesek, sajtosok, lekvárosok adalékmentes áruihoz. 2015 a helyi termékek éve.

Budapesten szinte minden kerületben van már termelői piac. Zsámbékról, Ceglédről, a városkörnyéki településekről naponta járnak a teherautók, hozzák a friss zöldséget, tojást, csirkét, lekvárt, mézet és ki tudja hányféle kézműves terméket a budapesti piacokra.

A XII. kerület lakói különösen szerencsések. Minden nap más-más helyen tűnnek fel a kézműves sátrak, több mint húsz árus kínálja termékeit a hegyvidék lakóinak. A legtöbb termék keddenként a Polgármesteri hivatal előtti téren cserél gazdát. Reggel hét órától kosarakkal érkeznek az itt lakók. Bakos Attila, nyársapáti tejtermelő friss tejet, tejfölt, joghurtot, túrót, sajtokat kínál. A magyar tarka teheneket tartó gazda termékei természetesen semmi adalékanyagot nem tartalmaznak és ízűk összehasolíthatatlan a nagyipari tejtermékek ízével.

Zsámberger Szilvia és családja zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, hetente ötször járnak Budapest különböző termelői piacaira. Húsvét hetében almás- céklás tormakrémmel, salátával, retekkel, újhagymával várják a termelői piacra látogatókat. Náluk már kapható sóska és spenót, nemsokára jön a mangold, cakkos levelű tölgysaláta, rebarbara. Tanyájukon, ahol iskolás csoportokat is sokszor vendégül látnak az epertől a kukoricáig, a homoktövistől a fokhagymáig minden található, ami a homokos talajon megterem. Közel hathektáros területen. Tíz éve vették meg a tanyát, hogy maguknak termeljenek zöldséget, gyümölcsöt. Eleinte csak a felesleget adták el a piacon, de aztán elhatározták, hogy a tanyából fognak megélni. Ma már más zöldségtermelők termékeit is ők kínálják a piacon.

 Zsámbéki almát és körtét kínál Kerényi József és családja egész télen. A modern tárolásnak köszönhetően az almák íze olyan, mintha most szüretelték volna. Később eperrel, cseresznyével, meggyel és sárgabarackkal folytatják.

Holló András gombatermesztő csiperke- és laskagombát árul miközben minden vevő lelkére köti, hogy a gombát papírzacskóban tárolja és eszébe ne jusson megmosni.

Tahitótfaluról érkezett Bogya Alexandra, aki a füstölt pisztráng mellett olívás és vajas füstölt pisztráng pástétomot is kínál az ínyenceknek. Pálinkás Karcsi bácsi natúr és fűszerekkel ízesített kecskesajtokat kínál, a legnagyobb sikere a kecskeordának van.

Kapható még füstölt húsárú, (nem nyesedékekből, hanem húsból készült) virsli, hurka, kolbász, jó ízű savanyúkáposzta és Fekete Gábor csiratermesztő közel tízféle csirát kínál a mungóbabtól a retekcsiráig.

Külön standja van Schulz-Marinka Editnek, aki bio homoktövisvelőt árul, amely helyben is megkóstolható. Akárcsak a Korom családi borászat borai.
A pékárú sajnos nem házikenyér, de aki megéhezik kóstolhat meggyes, túrós vagy káposztás bureket.

Decemberben az önkormányzat vette át a piac üzemeltetését. Ezzel új fejezet kezdődött a Hegyvidéki termelői piacok életében. A Pagony utcában és a Diana téren sajnos kevés az árus, így kevés a vevő is. Ezért Kovács Lajos, a kerület alpolgármestere tavasztól szeretne több új árust megnyerni, hogy ezeken a tereken is fellendüljön a kereskedelem.

Húsvét után kizöldül a piac. Megérkeznek a palánták és mindenki várja már a hónapos retket, a friss salátákat, rebarbarát és az első szabadföldi epret.