A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Hőségben olvad le az apák agya

Magyar Konyha

2017. július 21.

Négy hete nincs se óvoda, se bölcsőde. A pedagógusnak kell a szabadság, a falaknak meg a tisztasági festés a maszatos gyerekkezek után. Mi sem természetesebb, bezárják az egész intézményt egyszerre, ügyelet egy faluval odébb, de a bölcsist oda nem veszik be – oldjuk meg, ahogy tudjuk.

Nem egy áthidalhatatlan helyzet, ilyenkor kell nyaralni menni, elhívni a nagyszülőket, napközis tábort keresni – ennek ellenére

a három gyerek persze állandóan körülöttem nyüzsög,

és szellemi szabadfoglalkozás ide vagy oda, nem nagyon hagynak dolgozni.
Az egyik mesét követel, a másik a kismacskát nyomorgatná, a harmadik bőgve dekkol a hűtőszekrény előtt, hogy enne. Apa ugrik, de hiába: a kis bélpoklosnak semmi sem tetszik, ami a polcokon van, nem kell a joghurt, nem jó a vajas kenyér, a máskor pillanatok alatt eltűntetett olívabogyó sem csúszik és hiába kínálok behűtött gyümölcsöt. De a hiszti, az megy.
Nem most jöttem az ötórahetes zónázóval a Nyugatiból, engem ezek a kiskorúak nem ráznak át, inkább én őket. Édességet nem akarok adni, bár

a palacsintát nekifutásból tüntetnék el.

Szerencsére majdnem mindig van otthon tortilla, így amikor beugrott egy madridi bár évekkel ezelőtti uzsonnája, már tudtam, azt a hideg sör mellé elkammogott tekercskét lemásolom.
Csak egy tojás kell, bele csipet só, egy korty tejszín: mélytányérba téve villával verjük habosra. Ugyan a spanyol fővárosban helyi sonkát használtak, de most otthon csak dalmát prsut van – az sem baj, ha magyar füstölttel dolgozunk.
Egy kevés disznózsír a serpenyőbe, amikor ölelésre kész, bedobjuk pár másodpercre a vékonyra szelt sonkát – amint megszeretgették egymást a zsírral, már mehet is a tojás.

Érdemes egyszerre egy tojást sütni, akkor terül szép vékonyra, sül meg szempillantásnyi idő alatt.

Amikor elzárjuk alatta a hőforrást, még pár csík érlelt tehénsajtot kell fölé, hogy olvadjon bele a tekercsbe.
Akkor járunk jól, ha nagyjából akkora serpenyőt használunk, mint a tortilla – így lesz könnyű feltekerni az átmelegített tortillában. Ha van otthon spenót, pár levelet belesüthetünk a tojásba, akkor még gazdagabb, látványosabb lesz. Egy pohár zsíros tej, pár legósárkány az étkezőasztalra, s jöhet is az éhségtől sivalkodó csemete. Egyszerű recept, de a nyári délelőttön nem is kell ennél bonyolultabb, úgyis elfogy, mint minden, ami fel van tekerve és hasonlít a palacsintára.
Rozi lányom jóllakottan szuszog, én dolgozhatom tovább. Jövő héten újra nyit az óvoda!