A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

A Barát-hegyi Sajtmanufaktúra, a debreceni Nárcisz Birtok, a mónosbéli Bükki Sajt, az etyeki Ödön Major és más kézműves sajtműhelyek részvételével rendezik meg a sajtnapokat országszerte.

Április 21-én, húsvét hétfőjén sajtnapokat tartanak az ország legismertebb kézműves sajtkészítőinek birtokain, portáin. A gasztronómia megújulásával, a kézműves termékek elterjedésével egyre több helyen kapni hagyományos technológiákkal készült kézműves sajtot, a piacok, vásárok állandó szereplői  a sajtműhelyek.

A Húsvéti Sajtnapok központi helyszínei a debreceni Nárcisz Birtok, a mónosbéli Bükki Sajt és az etyeki Ödön Major lesz, ám emellett az ország területén számos helyszínen ismerkedhetnek meg a kézműves sajtkészítő műhelyek életével.

Látogatható lesz a baráthegyi Sajtmanufaktúra, amely a Barát-hegyen a Miskolc-Diósgyőri városrészben van és ahol szerzetesek már az 1300-as években is gazdálkodtak. A folyamatosan fejlődő öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, üvegház mellett istállók, lovas karámok, baromfiudvar és manufaktúrák találhatóak. Kecsketenyésztéssel és a tejfeldolgozással is foglalkoznak. A „Baráthegyi kecskesajt” HÍR védjegyes termék. Húsvét hétfőjén a Baráthegyi Majorság kinyitja kapuit a családok és csoportok számára. Színes hagyományőrző programokkal, friss kecskesajt kóstolóval, sajtkészítés bemutatásával és vásárral várják a látogatókat.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén Dunaalmáson, az egyik neszmélyi pincében lehet ismerkedni borokkal, sajtokkal, és a sajtok készítőjével. A pincétől 50 méterre lévő tanyán legelnek a tejet adó kecskék, magyar cigája birkák. Pallagi Zsuzsannáéknál megismerhetik a sajtkészítés csínját-bínját és megismerkedhetnek egy állattartó tanyasi család életével.A kóstolt sajtokból természetesen lehet vásárolni is.

Biatorbágyon, a Katalin-hegyi Házisajt Manufaktúrában szintén sajtkészítési bemutatót tartanak, gomolyasajtot, parenyicát készítenek.

Törökbálinton, a Kecskevilág tanyán várják az érdeklődőket, lehet látni kis gidákat, bárányokat, csirkéket, kacsákat, persze a nagy kecskéket, és birkákat, lovakat, disznókat, megnézni a fejés folyamatát. Lesz közös sajtkészítés is.

A Nagyrédei kecskefarmon, a Mátra lábánál a sajtok hagyományosan a pincében érlelődnek, különleges ízű sajtok születnek. Hagyományőrző locsolkodás, húsvéti népszokások felelevenítése, valamint húsvéti asztal várja az idelátogatókat.

A Vidékjáró országos programsorozat Húsvéti Sajtnapok című rendezvénye április 21-én lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra