Ízvadászat » Magyar ízek

Húsvétkor Hú!SVÉT várja az ínyenc utazókat

Húsvétkor Hú!SVÉT várja az ínyenc utazókat

2019.02.24.  | Sümegi Noémi, kép: Szindbád az Utazó

Tavaszváró programokkal csábít a gasztrovilág: szombaton a legjobb vidéki éttermeket tömörítő SVÉT rendezett minifesztivált a szigetmonostori Rosinante Fogadóban.

Olyan jó látni, hogy amit néhány lelkes ember néhány éve kitalált, az nemcsak hogy működik, de szárnyal. Hét éve rendezték meg az első találkozót a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai a szigetmonostori Rosinante Étterem és Fogadóban: akkor még csak nyolcan voltak, azóta

a tagok száma 17-re nőtt. Sokan jelentkeznek, de eddig ennyi vidéki étterem érdemelte ki, hogy a csapat tagja legyen

– egyrészt az innovatív, színvonalas és helyi alapanyagokra épülő konyhával, vagyis a hasonló értékrenddel, másrészt pedig azzal, hogy megértik: egy-egy SVÉT-rendezvény, amelyet mindig valamelyikük szűkebb pátriájában rendeznek, nem ott és akkor hoz hasznot, hanem hosszabb távon. Nagyon résen kell lennie annak a látogatónak, aki szeretne bejutni a regisztrációhoz kötött rendezvényekre, mert amint megnyitják a lehetőséget, szinte azonnal betelik minden hely.

Az idei tavasznyitó rendezvénynek szintén a családi vállalkozásban működő Rosinante – a SVÉT összefogás ötletgazdája és elindítója – adott otthont, ezúttal hat étterem részvételével. Három turnusban érkezhetett 600-600 vendég, az ínyenc utazók pedig csapatostul vették célba a februári napütésben a Szentendrei-szigetet.

Az éttermek, mint általában mindig, azokat az ikonikus fogásaikat hozták el kóstolóadagok formájában,

amelyek a szezonban meghatározók az étlapjukon – érdekes egyébként, hogy sok helyen jelentek meg az ázsiai konyha elemei. És bármennyire is fesztiválhangulat uralkodott, a SVÉT-es színvonalnak megfelelően kerámia tányérokban, fém evőeszközökkel tálaltak.

A balatonszemesi Kistücsök Étterem Jahni László séf vezetésével vaddisznópecsenyét sütött mogyoróolajos burgonyapürével és feketegyökérrel, desszertnek csokoládés-sós karamellás gyönyörűséget hoztak, aminek a tetejét somhab díszítette. A noszvaji Nomád Hotel és Glamping séfje Simon János, de talán a hely lelkét és „mindenesét”, Balogh Barbarát ismerik többen: ők most zöldséges, illetve bárányos samosát kínáltak koriander chutny-val és tahini joghurttal, valamint „Aranyhalat” quinoa salátával, desszertként pedig glutén- és laktózmentes csoki mousse szelet járt.

A Viator Étterem és Borbár is jelen volt Pannonhalmáról:

Gyurik Gábor séf véres hurkát készített édesburgonyákkal és sült hagymával, illetve pirított „kacsaterrint” birs chutney-val és ropogós babbal.

Két desszertek is hozott, mindkettő az apátsági fűszerkert hírnevét öregbíti: kakukkfüves Rákóczi-túrós macaront, illetve levendulás mille-feuille-t. A Macok Bisztró és Borbár Egerből Macsinka János séffel az élen liba ramen levest kínált, valamint Macok túrógombócot tejfölhabbal és házi sárgabarack lekvárral. A vendéglátó Rosinante is készült: Jónás Gábor séf menüjében pisztráng udon leves és füstös kacsa gyoza szerepelt, utóbbi édesburgonyapürével és brokkolikrémmel.

Új tagként volt jelen az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely Hosszúhetényből. Illés Roland séf nagyon örült, hogy miután aspiránsként már több alkalommal is részt vettek a SVÉT-rendezvényeken, sikerült úgy teljesíteniük, hogy ez alkalommal már teljes jogú tagként jöhettek. Hetényi töltött káposztát hoztak, ami

több szempontból is különleges: egyrészt komlói gazda boldog malacaiból készül, másrészt Hetény és környéke hagyományai szerint rizs helyett kukoricadarát kevernek a töltelékbe, valamint kaprot, fűszerpaprika viszont nem kerül bele,

harmadrészt pedig sváb szokás szerint édes káposztát használnak hozzá. Vegán fogásként csicseriborsó alapú, római köménnyel és curry fűszerkeverékkel ízesített zöldséges golyót kínáltak, amit egy ropogós kukoricalepényre ültettek, majd házi paradicsomlekvárt és friss zöldeket raktak rá.

Egy pici termelői piac is színesítette a rendezvényt: Szigetmonostorról már száz éve is kofahajókon vitték Budapestre a termékeket – ezúttal füstölt húsféleségekkel, sajtokkal és házi mézzel voltak jelen a helyi termelők, bort pedig családi pincészetek kis szériás tételeiből választhattak a vendégek. A gyerekek sem unatkoztak, játékos kézműves foglalkozás keretében ismerkedhettek az ízekkel, alapanyagokkal, textúrákkal.
Húsvétkor hagyományosan Palkonyára várják az ízutazókat, a házigazda a PalKonyha lesz, a szeptemberi nagy, több ezer fős SVÉT-rendezvénynek pedig a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étterem ad otthont.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.