A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. december 9.

Európa nagy múltú piacai haladnak a korral. A standokon már nemcsak vásárolhatjuk a friss árukat, hanem helyben kóstolhatjuk a kézműves termékeket, halat, húst, sajtot. A piacok a street food divatjának hódolnak. Budapesten a Hold utcai Belvárosi piac lett az ínyencek paradicsoma.

Aki sétált már a rue Mouffetardon vagy járt a madridi Mercado de San Miguel standjainál, tudja, hogy Európa nagy múltú piacai ma már új funkcióval rendelkeznek. A környéken lakók, dolgozók és a turisták egyaránt ide járnak ebédelni, egy közösségi tér jött létre, ahol állva, ülve, beszélgetve minőségi friss termékeket kóstolhatnak az ínyencek.

Budapesten ismét Bíró Lajos csinált forradalmat. Senki nem tagadja, hogy a budapesti gasztrorevolúció sok tekintetben a Bock bisztró séfjének köszönhető és mostmár azt sem fogjuk feledni, hogy ő kezdett életet lehelni a haldokló Hold utcai piac emeleti standjaiba. Kinyílt A séf utcája, őt követte a Vörös Homár halbisztrója, majd sorra jöttek a gasztrovilág főszereplői, hogy ők is szeretnének nyitni egy-egy helyet a piacon. Úgy, hogy ma már teltház van. Nemrég megnyílt Szabó Győző Steamboo bisztrója, amely mindössze 14 négyzetméternyi alapterületű. Ami a menüt illeti: lehet választani kapros, paradicsomszószos-petrezselymes, bazsalikomos-paradicsomos és sima rizst, de van lazacos, csirkemelles, avokádós és vega steamboo, friss zöldfűszerekkel.

Bíró Lajos legutóbb a város legjobb rántotthúsát ígérte be az ínyenceknek és dél körül állnak is a sorok a Buja disznó-k előtt, ha másért nem a különleges krumplisalátáért és a rántott disznófülért. A séf utcája a klasszikus ételek mellett továbbra is napi ajánlatokat kínál. Szerdán zúzapörköltet, pénteken sóletet, szombaton pastrami szendvicset.

Az olasz konyha magyar mestere, Gianni négy helyszínen kínálj a magyar és olasz könyha fúzióját. A Fritu lasszikus lángosos, ahol a nápolyi fritú mintájára készíti Marica (a Hold utcai piac ismert lángoskészítője) a lángost. Mondhatjuk, hogy igazi kultúrakeveredés, hiszen a dél-olasz város sikátoraiban olívaolajjal, ricottával és pecorino sajttal kínált tészta a budapesti piacon a szokásos fokhagymás-tejfölös változatban kapható. Gianni pizzázót és Pasta&Sugo néven "tésztázót" is működtet, de legújabb üzlete nemesebb célokat is szolgál.

Via lattea gourmet üzletének szenzációja a sajtkészítő gép, amely friss sajtokat készít egész nap tehén, kecske, juh és bivalytejből.  L’Arte di fare formaggio néven Carlo Piccoli, Veneto tartománybeli sajtkészítő mester receptjei szerint készülnek a sajtok és egyben referenciaüzlet, remélve, hogy a magyar sajtkészítők is kedvet kapnak a professzionális sajtkészítéshez. Az üzletben ezenkívül olasz szalámik, antipastik, spanyol, francia, belga termékek is kaphatók.

A Hold utcai piac virágzik. Megnyílt a Steak house, ahol Nyírségből származó magyar tarka húsmarhákból faszénen készítik a steaket, hozzá kemencében sült burgonyát kínálnak és hamarosan nyílik egy orosz bisztró, az Aranykaviár étterem irányítása alatt.

A kínálat csábító. Reméljük minél előbb kereslettel is találkozik és Budapest is büszkélkedhet egy San Miguel típusú modern-kori piaccal.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra