A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Itt a magyar séfek slágerlistája, táncol a fakanál

Magyar Konyha

2019. május 9.

Bár éhes vendégként tányérunk tempója nem lehet elég “presto”, legyünk biztosak benne, hogy a konyhán a kezek ritmusra járnak. A szerviz vezérei akár a karmesterek, parancsszavakkal és karlendítésekkel hangolnak szimfóniát a szerteágazó részfeladatok és munkafázisok sorából. Hogy a séfeket mi hangolja munka-kész állapotra, az már más kérdés. Úgy tűnik, zene és konyha viszonyában a műszak sok mindent elbír: metál, néma csend, vagy műfaji fúzió. Lássuk, kinél milyen nóta szól az ebédhez.

1. KLASSZIKUSOK ÚJSZERŰEN: Jahni László - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

„Az utóbbi évtized magyar zenei választéka egyre komolyabb és igényes szakmai munkát mutat fel, a napokban a 2019-es Pilvakert hallgatom. Klasszikus költők örömzenei tolmácsolásban:
Valamint egy örökzöld kedvenc:”

2. PROGRESSZÍV METÁL: Mizsei János - Mák Bisztró, Budapest

„Iskola alatt zongoráztam, furulyáztam, hegedültem, gitároztam, aztán kikötöttem az elektromos gitárnál, szóval a zene mindenképp nagyon fontos az életemben. Leginkább a metál műfaj áll közel hozzám, annak is a progresszív irányzata, nagy kedvencem a Subscribe. Szervizidőben egyre ritkábban szól bármi, ha mégis, akkor leginkább ez. De

ha egyedül vagyok bent, akkor is metált hallgatok, például étlapíráshoz, teszteléshez.

Szeretem, hogy komplex, rengeteg rétegből tevődik össze és kreativitást igényel, akár egy étel felépítése, amikor keresed, hogy milyen ízeket használj.
A konyhán egyébként a korábbi metál dominancia után teret engedtem a munkatársak ízlésének is, így került a repertoárba a minimál techno. A monotonabb jellegű munkákhoz kifejezetten előnyös, segít “gépesíteni” a munkafolyamatot, ha ilyen az este hangulata, akkor átváltunk erre.”

3. LEHENGERLŐ: Dudás Szabolcs - Anyukám Mondta, Encs

„…többek között…”

4. KÁOSZ KAPITÁNY: Fehér Gábor - ESCA, Budapest

„A konyhában a letisztultságot szeretem, de a legjobb ötletek azért mégis káosz közben jönnek... Gyerekkori barátok voltunk az AWS énekesével és egyébként is közel áll hozzám ez a stílus, ezért legtöbbször az ő számaikat hallgatom. A Madách című albumról például bármi jöhet!”

5. A DOB MEG A...: Farkas Richárd - Pajta, Őriszentpéter

„Nálam állandóan szól valami a konyhán, a zene szerintem nagyon fontos kreatív és kohéziós erővel bír. A rock és metál zenei szubkultúra gyerekkorom óta szerves része az életemnek a, sőt, a barátaimmal volt is egy metál zenekarunk, ahol doboltam és dalszövegeket is írtam.

A metál irányt azóta is tartom, és mivel én vagyok a séf, a konyhán 80%-ban az én listám érvényesül.

Elsőre egyszerű, kemény műfajnak tűnik, de a sorok mögött nagyon technikás, emocionális és mély mondanivaló rejlik, ezért is szeretem nagyon.
Mostanában nagy kedvenc az Imminence soron következő albumát felvezető számuk:
Néha ezt is szívesen hallgatom:”

6. CSAPATMUNKA: Giczi Andor - Fricska Gasztropub, Budapest

„Az étteremben szerviz időben Csongrádi úr (Csongrádi Csaba) ízlése érvényesül, leginkább progresszív jazz és blues szól. A konyhában ilyenkor nem hallatszik semmi, mert elvonja a koncentrációt.
A felkészülési időben viszont többféle stílus váltakozik,

mivel csapatként dolgozunk, ezért általában mindenkinek kedvezünk.

Ez azért korántsem azt jelenti, hogy közepes lagymatag zene szól! Van, hogy Tankcsapda vagy Red Hot napot tartunk, de túlnyomó részben az elektronikus stílus érvényesül, mondjuk ez közel áll hozzám is.”

7. PÁLFORDULÁS: Tóth Pál - Kővirág, Köveskál

„Szerviz közben csak az “Igeneket” szeretem hallani, szóval ilyenkor nincs zene a konyhán. Követni kifejezetten egy zenekart se követek, de van, hogy egy-egy szám napokig megragad a fejemben. Pár évvel ezelőtt biztos, hogy valami pörgős punk dal, esetleg egy zúzós Isten háta mögötti szám lett volna, amit most említenék, de már nem. A legutolsó kedvencem például ez volt:”

8. KONTRASZTOS DALLAMOK: Litauszki Zsolt - Gundel Étterem, Budapest

„Munka közben nem szól zene az étterem konyháján. Szabadidőmben viszont szívesen hallgatok zenét, főleg rockot, azok közül is a bolondabbakat.

A Vágtázó Halottkémek a kedvenc együttesem, előszeretettel látogatom a koncertjeiket.

De számomra ugyanolyan örömet tud okozni egy operaelőadás is, mint egy húzós rock koncert. Mondjuk a Nabucco. Mindkettő minőségi és így nincs akkora kontraszt.”

9. ÜTEMEZETT CSEND: Kovács Tamás (CEO) - St. Donát Borkúria Bisztró, Csopak

„Nyitástól zárásig szerviz alatt nincs zene a konyhán. Fontos, hogy a csapat hallja az utasításokat, hogy mindenki a tányérokra tudjon koncentrálni.

Az előkészületeknél kell a felpörgés, ilyenkor az elektronikus irány,

például Booka Shade mixek dominálnak. Nap végi levezetéshez pedig népiesebb folk, magyar számok, mondjuk Pápai Joci, vagy esetleg hiphop kerül elő.”

VÉGSZÓRA: Bíró Lajos és Varjú Viktor - Vendéglő a KisBíróhoz, Budapest

Bíró Lajos: „Leonard Cohentől bármi,

kivéve a Hallelujah.”

Varjú Viktor: „Nagyon idegesítő, ha túl kell kiabálni a hangszórót, úgyhogy szervizidőben bármi is szóljon, annak halknak kell lennie. A monoton előkészítő munkákhoz általában Rammstein, a szerviz vége felé levezetéshez Snopp Dog, Beyoncé, Bikini, ez jó lecsengés az egyre csökkenő adrenalinhoz.”