A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. május 18.

A piacok már roskadoznak az epertől, az alföldi területeken lassan elindulnak a Szedd magad! akciók, vagyis itt az eperszezon.

Az eperre is igaz, hogy frissen szedve a legjobb. Már egy nap után veszít az ízéből ez a gyönyörű, piros zamatos gyümölcs, tehát a legjobb megoldás, ha leszedjük és már el is fogyasztjuk. Vagy lekvárt, dzsemet készítünk belőle. Már alig várjuk, hogy az www.eperfold.hu oldalon is megnyíljanak az eperföldek.

Addig is válaszolunk néhány kérdésre:

Szamóca vagy eper?

A magyarhoz hasonlóan sok európai nyelvben a gyümölcs neve „földi” eredetére utal: a német Erdbeer és a holland aardbei egyaránt földibogyót jelent. A lengyel truskawka (valószínűleg a magyar csattogó szamócához hasonló logikával) a csattanás szóra utal. A szláv jahoda/jagoda az egyszerűen bogyót jelentő ószláv szónak felel meg, míg a francia fraise, az olasz fragola vagy a spanyol fresa a római fragum elnevezésből ered.  Az angol strawberry szalmabogyót jelent – egészen pontosan ma sem tudják, mi a szó eredete, a legvalószínűbb feltételezés szerint a straw ige az óangol nyelvben szétszóródást, elterjedést jelentett, így a kúszó indácskáival szaporodó növényre utalhat.

A termesztett gyümölcsöt általában epernek, az erdeit szamócának szoktuk hívni. Ezt a szokást a kertészek néha sérelmezik, szerintük nem helyes a vadon növő és a termesztett gyümölcs megkülönböztetése, mondván, mindkettő szamóca. Érvelésük azonban két szempontból is billeg: egyrészt az erdei és a termesztett eper botanikailag is különböző, másrészt eper szavunk nemcsak a kerti eper kinemesítésénél, de a dallamos hangzású szamóca nyelvünkbe kerülésénél is régebbi időkből származik.

Gyümölcs vagy virág?

Az erdei szamóca (Fragaria vesca) egész Európában és Ázsia északi felén őshonos, a rózsafélékhez tartozó növény. Világosabb erdőkben, réteken, erdők szélén nálunk is gyakran feltűnnek jellegzetesen fogazott levelei, sárga-fehér virágai, és szerencsés esetben apró, de finom gyümölcsei. Az eperfélék nemzetségét - a gyümölcs illatos voltára utaló római Fragum nevet helybenhagyva - Linné keresztelte el Fragariának. Az erdei szamóca mellett világszerte mintegy húsz faj tartozik ide, hazánkban ezek közül még a csattogó és a fahéjillatú szamóca őshonos. (Az előbbi onnan kaphatta nevét, hogy a gyümölcs leszedése apró hanggal jár.)

Bogyó vagy mag?

Az epret a bogyós gyümölcsök közé soroljuk, de biológiai értelemben nem a piros kúpok jelentik az eper terméseit, hanem a bennük lévő magocskák, amelyeket a gyümölcshús csak összefog, egyben tart. A feltűnően kellemes szín, illat és íz a gyümölcs elfogyasztását, ezáltal az állati és emberi szervezetet sértetlenül elhagyó magok szaporodását hivatottak előmozdítani. Ha a gyümölcs mégis a növényen maradna, ott megszárad, így a magok kipotyoghatnak és helyben csírázhatnak ki. De a szamócanövény földön futó száracskái is könnyen legyökereznek, közvetlen környezetében leginkább ilyen módon szaporodik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra