A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Itt az ideje rákívánni a borzhúsra

Magyar Konyha

2019. május 28.

Amilyen szép vadak vannak a hazai erdőkben és réteken, olyan elszomorító a hazai vadas gasztronómia. A túlsütött húsok, az csontszilánkos egyenpörköltek és a vegetás raguk világát sokszor sem az éttermek, sem a vadászok nem tudják elengedni.

Most végre született egy könyv, amely az ősi kultúrába remek arányérzékékkel keveri bele a modern gasztronómiát, útmutatást ad a profiknak és azoknak is, akik csak úgy rákívánnak a vadhúsok karakteres ízére.

Vári Dávid ismert a tévéből, de olvashattunk róla az újságban is, amikor polgármester lett egy elfeledett, kiürülő Veszprém megyei faluban. A séf, most úgy tűnt, végre azzal foglalkozhatott a Boook kiadó jóvoltából, amit igazán szeret – az erdő és mező állatai mind terítékre kerültek.

A vadászat ősi tevékenység. Ugyan a belvárosból nézve, egy kávéházi asztalra tett laptop mögül

könnyű barbár dolognak bélyegezni, de a bennünk levő ösztön attól még kitörölhetetlen.

Azonban, hogy ne eszetlen, „olaszos” puskadurrogtatás legyen, be kell tartani nem csak írott, hanem az íratlan szabályokat is. A tisztelet még akkor is jár a vadnak, ha leterítjük, akkor meg pláne, ha az asztalra kerül a húsa.

Vári nem csak recepteket ad. Korrekt vadismertetővel kezdi a könyvét, csak utána tér rá az egyes állatokra. Nem csak a luxusvadakra gondol, túllép a vaddisznó-szarvas-őz háromszögén.

Olyan, elfeledett alapanyagok is bekerültek, mint az isteni borzhús, a gerle vagy az üregi nyúl.

Precíz technológiai leírásokat kapunk, és kiemelést érdemel a számos egyszerű, de kreatív körítés is.

Nincs túltolva a 89 fogás: reális, gusztusos ételek, amelyeket

a hozzáértés és a kreatív koncepció emel ki az utóbbi évtizedek vadas ételei közül

– az 1900-as évek első felének alapanyag- és receptgazdagsága után száz évvel később újra jött valami, ami szót érdemel a hazai vadgasztronómiai szakirodalomban.

Vári Dávid: Terítéken – A magyar vadgasztronómia receptkönyve
Kiadó: Boook Kiadó
bolti ár: 7990 Ft
online ár: 6390 Ft