A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. március 7.

Idén másodszor jelenik meg a Magyar Konyha külön kiadványaként egy borkatalógus, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatásához kínál recepteket és mutatja be a szakmai zsűri által kiválasztott 21 bort, amelyet a külképviseleteken kínálnak a vendégeknek és a diplomatáknak.

A borok és ételek párosítása manapság nagy divat.

Nem mindegy mit fogyasztunk egy szilvásváradi pisztránghoz vagy egy borjúból készült gulyáshoz. Nem is beszélve a többi nemes magyar alapanyagról, a libamájról, kecskesajtról vagy gönci sárgabarackról.

A diplomáciában különösen nagy figyelmet kell szentelni a gasztronómiának és a hazai borok, borászatok bemutatásának. Nem véletlen, hogy

a Külgazdasági és Külügyminisztérium 18 éve szervezi meg minden évben a borválogatást neves szakmai zsűri felkérésével.

Idén 21 bort választottak ki, a sajtótájékoztatón dr. Mászáros Gabriella a zsűri elnöke mutatta be a hat borrégióból származó, Kárpát-medencei szőlőfajtákból készült, magyar borokat.

A Magyar Konyha magazin kiadványában a 21 borhoz az ország elismert séfjei készítettek fogásokat,

így jött létre az idei bor - étel párosítás. A kötetben olvasható Mészáros Gabriella esszéje a magyar borokról, a Balatoni, Észak Dunántúli, a Pannon, a Duna, a Felső-Magyarországi és a Tokaji borrégió jellegzetességeiről, a magyar borfajtákról, éa megtalálható a magyarországi borrégiók és a borvidékek 2019-es friss térképe is.

A receptek között szerepel Jahni László fogascarpaccioja, amelyet a Dúzsi pincészet Tolnai Olaszrizlingjéhez készített, Gyurik Gábor konfitált báránycsülök receptje, amelyet Gere Attila Villányi Cabernet franc tételéhez álmodott meg és Fülepi Kálmán kapros-túrós desszertje, amely a Barta pincészet furmintját kíséri.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a borválogatás zsűrijének elnöke hangsúlyozta, hogy a termőhelyek, szőlőfajták egyedi karakterét felmutató borok nélkül nem lehet kitűnni a nemzetközi "bortengerből". A nemzetközi zsűri által összeállított válogatással sikerült a Kárpát-medencei adottságok széles spektrumát bemutatni,

ezúttal még egy kövidinka is bekerült a borsorba.

Fogascarpaccio kovászolt retekkel

A KKM válogatásába a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által összeállított listán szereplő 130 pincészet kapta meg a lehetőséget a válogatáson való szerepléshez. A zsűri ezek közül válogatta ki a huszonegy tételt.

A borsort két kategóriába sorolták:

a presztízsborokat ültetett vacsorákon kínálják vagy ajándékként adják majd, a party csomagba tartozó tételeket pedig a nagyobb létszámú diplomáciai fogadásokra szánják.

Kapros-túrós desszert

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra