A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Jojoeffektus

Magyar Konyha

2017. január 16.

Martin Seligman amerikai pszichológus legújabb könyvében (Amin változtathatsz…) kerek-perec kimondja, hogy minden fogyókúra baromság. Az "ideális testsúly", amellyel legtöbbünket terrorizálják, a divat-, a reklámipar, a fogyással házaló diétás tanácsadók hazugsága. Nincs ideális testsúly. Természetes testsúly van.

A vékonyabb emberek - bizonyos felmérések szerint - valóban tovább élnek, mint a súlyosabbak, de azt még senkinek nem sikerült bebizonyítania, hogy fogyással növelhető a várható élettartam. Az ideális testsúly fogalma relatív, a testfelépítés, a genetikai adottság egyedenként változik. Természetesen nem a kórosan elhízott, betegesen kövér emberekről beszélek, hanem a túlsúly mítoszáról. A bűntudatról, amit a szépség-, és fogyókúraipar belénk táplált. Hogy túl sokat zabálunk. Keveset mozgunk. Nincs akaraterőnk. Páriák vagyunk.
Senki nem vitatja, hogy az extrém túlsúly (ötven százalékkal az ideális testsúly fölött) összefüggésben állhat a halandóság kismértékű növekedésével, de, hogy egy 10-20 százalékos túlsúly miatti pánik megmérgezze életünket és egyik vesztes fogyókúrából hajszoljon a másikba, ennek semmi értelme. Egy-két hónap alatt bármelyik fogyókúrás módszerrel lefogyhatunk. (Ha betartjuk.) Ám néhány éven belül a fogyókúrázók 98 százaléka biztosan visszaszerzi a leadott kilókat. Sőt, belép a jojoeffektus és a fogyókúra - hosszabb távon - nem súlycsökkenéssel, hanem súlygyarapodással jár. Ha aztán újabb fogyókúrába kezdünk akkor belezuhanunk az éhezés-bőség-éhezés ördögi körforgásába és az már valóban árt az egészségünknek. Túlsúlyosnak lenni kockázatos - mondja Seligman - de fogyókúrázni is az. Melyik a kockázatosabb? Néhány plusz kiló, vagy a kudarcérzet, a tehetetlenség, a depresszió?

Jiri Sliva

Az ember áll a tükör előtt és úgy néz magára, mint az ellenségére. Pocak, toka, korai vénség. Szép perspektívák. Kövérségtudat és állandó önvád. Minden falat két percig van a szánkban, két órát a gyomrunkban, két évet a derekunkon.
Hogy a korszellem (korunk a karcsúság megszállottja) milyen hatással lehet az emberre, arra remek példa Maria Callas esete. A bel canto királynője különös fogyókúrát választott. Bélféregpetét tartalmazó pasztillával fertőzte meg magát. Az ötlet jónak tűnt, a szoprán viharos gyorsasággal fogyott 28 kilót. Ám a hájjal együtt elment a hangja is. A féreg meg maradt, az orvosoknak soha nem sikerült teljesen kiirtani.
A kudarcos fogyókúráknál - figyelmeztet Seligman - az a veszélyes, hogy a szervezet emlékezik az éhezésre és ha ismét bőséges táplálékhoz jut, akkor - a természetes testsúly védelme érdekében - lassítja az anyagcserét. Képzeljünk el egy fajt, amelyik nemrég hagyott maga mögött egy százezer éves éhezéssel teli időszakot és most beköszönt a tartós bőség kora.  A faj egyre csak fal és fal, hízik és hízik. Hiszen eddig mindig tartalékolnia kellett. Most előáll valaki azzal az ötlettel, hogy bár van elég táplálék, fogyókurázzunk.  Ám a testünk nem tud különbséget tenni akaratlagos és tényleges éhezés között, ezért rögtön raktározni kezd és mindent megtesz, hogy akadályozza a zsír lebontását. Íme a jojo effektus. Minél elszántabban próbálunk nem enni, annál erősebb a szervezet védekezése.
A fogyókúránál tehát az is jobb, ha nem azért mozgunk, hogy fogyjunk, hanem azért, hogy kitartóbbak, erősebbek, egészségesebbek legyünk. És közben kielégítjük étvágyunkat, persze, ha lehet okos, tápláló (és nem hizlaló) étrenddel. Ellenkező esetben úgy járunk mint Csukás István aki az év elején ezt írta:

"Hová tűnt húsz kiló Csukás István,
egy éve még megvolt, fénykép van róla,
ennyin már érdemes eltöprengeni, hús
a húsomból: mennyországba vagy pokolba?"

Aztán az év végén:

 "Visszatért húsz kiló Csukás István,
szuszogva töltjük ki a nadrágot.
Mivel is köszöntsem, a cukrot nem szeretjük,
férfinak meg nem szoktak adni virágot."

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra