A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. március 21.

Van, akinek fétis, másnak gagyi divathóbort: az IPA képes megosztani a sörösöket. Sokan most biztos szentségtörést kiáltanak, de a kézműves verziók után egy hazai multi is megmutatta, mire képesek. Még a forgalmazás előtt kóstoltuk meg a szűretlen Soproni Óvatos Duhajt.

Mi a fene az IPA? A beavatottak tudják, hogy a három betű az India Pale Ale nevet takarja: a sörfajta az angol gyarmatok világát idézi. A trópusi és szubtrópusi régiókban nem lehetett sört készíteni, az import viszont problémás volt. Az 1700-as évek közepén hónapokig tartott az út Anglia és az óceániai térség között -

a tartósan negyven fok feletti hőt és a hosszú szállítási időt nem bírta az ital.

A londoni Hodgson főzde 1780-ban készítette el az erősen komlózott, testes sörét, amely magasabb alkoholtartalma és összetétele miatt élvezhető maradt az Indiában élő angol alattvalók szerint – a siker nem maradt el, nemsokára a konkurensek is ilyet exportáltak a gyarmatokra.

Az India Pale Ale szóösszetételt csak 1829-ben kezdték használni: a Sydney Gazette és a New South Wales Advertiser lapok reklámjaiban jelent meg az új név. A Brit Birodalom peremvidékivel együtt az IPA is feledésbe merült – a kilencvenes évek amerikai sörforradalma hozta vissza, igaz, még komlósabban és erősebben, mint régen.

Mostanra a kézműves és kisüzemi főzdék kedvence, éppen ezért meglepő, hogy a Heineken tulajdonában levő Soproni is ötletes csomagolásban mutatja be a saját változatát. 4,8 tömegszázaléka a kisüzem IPA-khoz képest nem sok, de nem is ugyanazt a hipster célközönséget akarják megszólítani – az Óvatos Duhaj márkanév sok mindent elmond.

Örök kérdés a magyar sörök kapcsán, van-e benne kukorica: jó hír, nincsen. Íze kifejezetten jó, az alapkomló mellett használt Citra és Cascade megadja citrusos, karakteresen grepis aromát. A kortyot lenyelve a szájba sem szökik be semmi kellemetlen utóíz: a Heineken most kihasználta a technológia és tudás adta lehetőségeket, tényleg egy korrekt IPA-t főztek azoknak, aki eddig leginkább szőke lágereket kóstoltak.

Az árra sem lesz panasz:

a félliteres üveg 199 forintért kerül majd a boltokba

– talán nem tévedünk nagyot, ha kimondjuk: az Óvatos Duhaj lehet a nyár slágere!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra