A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Ki mit nem tud - kemény dió a bio

Magyar Konyha

2013. október 2.

Ha van olyan szó, amit egyre gyakrabban hallhatunk, az a bio. A Klassz.hu kutatása szerint azonban vajmi keveset tudunk arról, mi számít valójában biónak. Tegyük helyére a dolgokat!

Klassz.hu kérdőíves felmérésében résztvevők 92%-a a szavatosság lejárati dátumára, a mesterséges alapanyagok elkerülésére és a termék árára figyel leginkább, ha élelmiszert vásárol. Azzal mindenki tisztában volt, hogy a bio önmagában egy jó dolog és kevesebb benne a káros anyag, de hogy pontosan mitől lesz valami bio, az már nehezen ment. A kérdőívet kitöltők között azonban nem volt olyan, aki még ne próbált volna ki valamilyen bioterméket – ezen belül is győztek az élelmiszerek (98%), a kozmetikumok (65%), valamint a táplálék-kiegészítők (48%). A kérdőívet kitöltők többsége havonta vásárol valamilyen bioterméket, főként bioboltban, termelői piacon vagy bevásárló központban – meglepő módon interneten egyelőre kevésbé. A kutatásból az is kiderült, hogy biotermékek leginkább a nagyvárosban élő, 30-50 éves korosztály kosarába kerülnek, ezen belül is a nők magasan viszik a prímet, 80-20%-os arányban győztek a férfiakkal szemben.

Mitől bio a bio?

Klassz.hu adatai szerint a fogyasztók a bio élelmiszerekre úgy gondolnak, mint egészséges, több vitamint tartalmazó, jó ízű termékekre, amelyek kicsit drágábbak ugyan a nem biótól, de cserébe minőségi termékek. Azt már csak kevesen tudták, hogy a bio élelmiszerek méregtelenítenek is és kevesebb baktériumot tartalmaznak. Azzal viszont mindenki tisztában volt, hogy általuk az ember közvetve tehet valamit a környezete fenntarthatóságáért.

Aki az egészséges táplálkozás és környezettudatos életmódot választja, annak elkerülhetetlen, hogy pontosan tudja, milyen termékeket használ és fogyaszt a mindennapok során. Sokan persze attól félnek, átverés csupán a bio címke, és mert divatos lett manapság, ezzel a szóval illetve árulják drágábban a többitől semmiben sem különböző termékeket. Hazánkban a biotermékek előállítását jogszabályok szorítják szigorú feltételrendszer közé. Ezek többek között az állattartásra, növénytermesztésre és a feldolgozott élelmiszerekre vonatkoznak. Így például bio élelmiszerek esetében a termesztés során nem használnak műtrágyát és permetezőszert és a földet három éve egyáltalán nem kezelik vegyszerrel. A feldolgozás során tilos mesterséges adalékok alkalmazása, az élelmiszer pedig csak ellenőrzött gazdaságból származhat. Növénytermesztésnél a vetőmagnak is biotermésből kell származnia, az állattartás pedig még ennél is szigorúbb. A szabályok betartását természetesen ellenőrzik (hazánkban két cég végzi ezt), így a bio minősítés csak azon a terméken található, amely megfelelt a szigorú előírásoknak – ez megnyugtató hír a kétkedőknek.

És mit jelent az ökotermék? Nem azonos a bióval (ahogyan a bio sem azonos a vegetáriánus életmóddal). Ökotermék az a termék, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. Csomagolásuk például újrahasznosítható anyagból készült, a gyártás folyamatának középpontjában pedig a környezettudatosság és a környezetvédelem, valamint a gazdaságos kiszerelés van.

Jó útra lép tehát az, aki voksát a biotermékek mellett teszi le. Egyelőre sajnos kevésbé annyira a jelent, mint inkább a jövőt jelenti mindez hazánkban, de az biztos, hogy a bio élelmiszerek fogyasztását és környezettudatos életmódot egészségünk hosszútávon meg fogja hálálni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra