A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Kicsi, meghitt, minőségi - ez a Városmajori piac

Magyar Konyha

2019. április 20.

Nem sok embert hallottam áradozni arról, milyen jó is a Jézus Szíve Plébánia szomszédságában megbúvó Városmajori piac. Első pillantásra elbűvölt, pedig nincs tömérdek árus, de szerencsére tömeg sincs. Tán pont ezért közvetlen, nyugodt és nem kell kapkodni a vásárlással, nem toporog mögötted a következő vevő.

A néhány éve létező piac egyik fő szervezője a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, akik a Tisza mentén élő termelőket fogják össze. Így kerülhet hat féle burgonya, harsány retek, ínycsiklandó eper a ládákba, de gyönyörű sonkák is csalogatják a vásárlókat. Itt

a megszokottól eltérő módon hétfőn, szerdán és pénteken jönnek a termelők

és kereskedők, a legszélesebb választékot viszont pénteken érdemes keresni a piactéren.

Barát József és Bodnár Mónika 20 éve indították el az egyesületet, amibe mára 60 kis- és őstermelő tömörül. A szabályok roppant egyszerűek, csak magyar árut lehet árulni, mely a Közép-tiszta régióból érkezik. A csapat központja Nagykörűn van, mely egyébiránt a Magyarország cseresznyéskertje címet is viseli.

A szervezők körbe járnak a gazdálkodók közt, összeszedik a friss árut, ami indul is a piacra. Így, egyrészt nincs raktározás, másrészt pedig biztosan friss áru kerül a vásárlókhoz. Annak ellenére, hogy az árak a középkategóriában vagy kicsit felette mozognak, a rendszer bevált, a piac sikeres.

Péntekenként megjelenik a pulykakolbászos srác, az aszalványosok, egy tökmaggal foglalkozó család, valamint van friss, tanyasi csirke Dabasról. Szezonálisan pedig különlegességeket kínáló termelőket vonnak be, így

érkezik a Mecsekből medvehagyma, Becsehelyről magyar kivi, aszalványok pedig Panyoláról jönnek.

Arra is odafigyelnek, hogy a termelők lehetőleg biológiai védelmet használjanak, illetve mindössze egy alap gombaölőt használnak, mást nem, ha nem muszáj. Persze a piacon nem csak ők vannak, de a termelők többsége a régióból érkezett oda.

Engem mindig el lehet varázsolni az igazi jóféle kenyérrel, és a Sárika családi péksége pont ezt tette. A Pásztóról érkező kakaós csigát hárman nettó pillanatok alatt faltuk fel, hosszú vitát folytatva arról, ki kapja a közepét. A kovászos, hosszú kelesztésű, teljes kiőrlésű kenyér elállási idejét nem tudtam letesztelni, mert addigra megettük, ami jól mutatja, hogy mennyire finom volt.

A vevők mindent megtudnak: a pultnál a kenyerek neveit sorolják, csak úgy záporoznak a százalékok, arányok és búzafajták nevei. Nehéz választani, a kalács és a németes vonal közt széles a spektrum, mindenki rárepülhet a kedvencére. A friss kenyér jó vajjal és retekkel egyébként is a minimalizmus csodája.

A piacon sétálgatva, a portékát gusztálva könnyű szóba elegyedni az árusokkal, akiknek egy része maga a termelő, így első kézből szerezhetünk olyan információkat, hogy meddig füstölték a sonkát (3800ft/kg), vagy, hogy hogyan készül a borzasztó édes rahát (lokum) nevű édesség. A fürjtojások (20ft/db), mellett a Youtyúk tojásaiból lehet válogatni, de

ha valaki aszalt szilvát vagy klasszikus birsalmasajtot (500 Ft/10 dkg) keres, az is talál.

A burgonya fajtától függően 300-390 Ft, a reteknek 240 a csokorja, a paprika darabja most még, igaz, a kaliforniaiért mélyen kell a zsebbe nyúlni, az 1900 forintot kóstál kilónként. A paradicsomok 1100-1900 forint között mozognak. Aki inkább a húsfélékre mozdulna rá, az vehet füstölt kolbászt 2900-3400 forintos áron, de találunk sonkát, májkrémet és más finomságokat.

Azok, akik szeretik az édességeket, a Re-ma standjánál sorakozzanak. A gyümölcssajtok, és sokmagvas, sok gyümölcsös kombinációik érdekesek, és aki akarja megkóstolhatja a dorongot is (760 Ft/10 dkg), ami hatféle gabona és gyümölcs keverékéből készült, hozzáadott cukor nélkül.

Én pillanatok alatt telítődtem az édes íztől, de azoknak, aki megvetően pillantanak a házi csokoládéra (480 Ft/10 dkg) vagy kemény vonalas vegánok, jó választás lehet. A kedves árus végigkóstoltatta az összes finomságot, hogy ne zsákbamacskát vegyek, és akkor sem sértődött meg, amikor vásárlás nélkül távoztunk a pulttól. 

Számomra a legérdekesebb mégis egy fokhagymás-citromos ital volt, Balla Zoltánék portájáról, ami első, sőt második pillantásra is borzasztóan furcsán hangzik. Szerencsére meg lehetett kóstolni az üvegenként 2000 forintba kerülő ivólét, amely két hétre elég. Meglepő módon

a citrom-fokhagyma kombó egyáltalán nem volt rossz, és tényleg nem rohant el mellőlem senki, hogy milyen fokhagyma szagom van.

Szóval ez a része működik, de ahhoz, hogy kiderüljön a fokhagyma tényleg hat-e, két hónapon keresztül kellene kortyolgatnom, amire viszont nem érzek elég erőt magamban, vagy nem vagyok még annyira egészségtudatos.

Itt az is talál magának izgalmas dolgokat, aki szereti a nem megszokottat, vagy bővítené az alapanyagismeretét. A bébicukkini, a Lajosmizséről érkező citrom, a citromsárga színű cékla, és a sokfajta paradicsom nem csak a háziasszonyokat, hanem az éttermeket is vonzza. A piacot felfedezték a vendéglátósok is, a Costes étterem például Kiss Szabolcstól veszi a joghurtot (700 Ft/kg), sajtot (3400ft/kg) és az ordát is. Valljuk be, mi ez, ha nem egy sikertörténet?

Városmajori piac - 1122 Budapest, Csaba utca 5.,
Nyitvatartás: hétfőn, szerdán (12-19) és pénteken (9-17)