A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. május 30.

Május második felében jelennek meg az első a cseresznyék a piacon. Nem túl nagyok, nem túl ropogósak, nem túl ízletesek, de mégis csak cseresznyék. Hova érdemes cseresznyefát ültetni? Milyen fajtákat ismerünk? Hol van Magyarország cseresznyéskertje?

A cseresznye őshazája a Kaszpi-tengertől Anatólia nyugati részéig terjedhetett. A vadcseresznye, vagy más néven madárcseresznye (Prunus avium) fája akár 30 méteresre is megnő, belőle mutációval keletkezhetett a jelenleg termesztett két fajtakör. A szívcseresznyék puhák, húsuk leveses, édes ízűek, éretten fekete termésűek, míg a ropogós cseresznyék kemény húsúak, kevésbé édesek és éretten is világosabb, pirosas színűek. A vadcseresznye nálunk is őshonos, elsősorban a hegyvidéki erdőkben, gyertyános-tölgyes társulásokban sokfelé előfordul. Termése alig egy centi átmérőjű, savanykás ízű, míg a termesztett fajták jellemzően legalább kétszer akkorák és édesebbek.

Salamon Csaba cseresznyéről szóló írása, cseresznyés receptek és a legjobb cseresznyés pálinkák listája mind megtalálható a Magyar Konyha május 30-án megjelent számában.