A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. december 13.

A konyhában nem árt, ha néha könyvet is (elő)veszünk: a minőségi művek kiválasztása azonban egyre több fortélyt igényel. A megkapó borító és a szép fotó csalóka lehet, a tartalmi igényesség megítélése viszont nem könnyű első lapozásra. Mit érdemes kézbe venni?

A suszter a kaptafánál elvén ínyenc irodalmi válogatásunkat mi a téma szakértőire bíztuk. Szemezgetésünk első része a desszert, a sörfőzés, a kovászos kenyér és a mentes konyha  művelőinek nyújt segítséget a cukrász, a pék, a sörgasztronómus és a diétás konyha szakértőjének az ajánlásával. Kezdő és haladó szinten is találunk lapoznivalót, és, bár egyes művek évjárata nem feltétlenül nyomdafriss, a minőségük viszont garantált.

1.    Desszert

Aki ajánl: Nábelek Zsófia (cukrász, a Magyar Konyha szerzője)

“A kezdőknek szánt angol nyelvű könyvet én is is szívesen látnám a fa alatt meg a konyhámban is, mert szakmabelieknek is alapmű. Aki pedig nagyot akar gurítani és már gyakorlottabb, azoknak több könyvet is ajánlok.“

Nábelek Zsófia

Alapozó: BraveTart - Iconic American Dessert Stella Parks

A szerző, Stella Parks az egyik kedvencem, ő a Serious Eats fő cukrászmágusa. A Brave Tart két éve jelent meg, ezért James Beard díjjal is kitüntették. Eddig bármelyik receptjét is próbáltam, mindegyik tökéletes lett! Egyszerűen, de pontosan magyaráz, tudományos, de nem túlbonyolított, az anyaghányadok stimmelnek, a receptek pedig biztosan kipróbáltak. Azoknak is nagyon ajánlom, akiket eddig nem érdekelt az amerikai édességek világa.

Haladó kurzus: A Cukrászat Magasiskolája Le Cordon Bleu

A Le Cordon Bleu cukrászkönyve és Michel Roux Tésztavarázsa is alapmű, utóbbi a borzasztó cím ellenére az egyik legjobb alap tésztás könyv.

De érdemes előfizetni a So Good magazinra, ez évente kétszer jelenik meg és a kortárs cukrászat legnagyobbjait mutatja be, egy-egy desszertet részletesen kidolgozva, recepttel elmagyarázva - az idei januári számban első magyarként került be Menyhárt Attila munkája, ami hatalmas büszkeség a szakmának.

Idegen nyelven elérhető könyvek közül pedig Cedric Grolet, Christophe Adam, Yann Couvreur és Ferrandi szakácsiskola French Patisserie könyveit mondanám.

(Fotó: Geopen Kiadó)

+MK tipp: Zsófi szívmelengető interjú rovatában, a Sparheltben séfek, vendéglátósok, gourmetek mesélnek az otthonról hozott ízekről, ételekről. A sorozat elérhető honlapunkon, itt.

2.    Sörkészítés, sörfőzés

Aki ajánl: Vásárhelyi István (sörgasztronómus, Sörbúvár blog, Beer Gastronomy)

“Mivel én leginkább csak kóstolok, ezért az emelt szinthez az ajánlat egy gyakorló profitól és szakírótól, Barla Rolandtól érkezik.”

Vásárhelyi István (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

Alapozó: Sörfőzés otthon, egyszerűen Házi Sörfőző Egyesület

Most kezdőknek mindenképpen a Házi Sörfőző Egyesület könyvét javaslom. A szerzők maguk is gyakorló szakemberek, Bajkai Tibor az egyesület alelnöke a Házi Sörfőző Verseny főszervezője, Róth Zoli pedig gerilla főzőként az egyik 'kraft' főzde, a Rothbeer alapítója - a Távoli Galaxis nevű söre biztos ismerős.

Haladó kurzus: How To Brew John Palmer

Ebben a könyvben az alapanyagok, a vízkezelés, a higiéniai kérdésektől kiindulva a szerző sorra veszi a házi sörkészítés mozzanatait, az alapoktól egészen a finomságokig és speciális technikákig.

3.    Mentes konyha

Aki ajánl: Iklódi Dóri (Wander I Food I Wonder blog)

“Az alapszakácskönyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik még csak bontogatják a szárnyaikat a konyhában, viszont gluténmentesen kell étkezniük. A második pedig igazából nem is szakácskönyv. Ez több annál”

Iklódi Dóri (Fotó: Török Anna)

Alapozó: Glutén-és laktózmentes alapszakácskönyv Kiss Dóri

A kötet többségében hagyományos recepteket tartalmaz, rántott hústól a császármorzsáig, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét. Dóri rengeteg tippet, fortélyt oszt meg az olvasókkal, így a sütés-főzés könnyen sikerélmény lehet.(Fotó: Book.hu)Haladó kurzus: Örömfőzés 2. (bővített kiadás) Janits-Szabó Virág

Ezelőtt nem volt még olyan, hogy egy szakácskönyv olvasása közben azt érezzem, hogy mosolygok és a lelkem is töltődik. Virág egyszerűen, vidáman vezet be a tudatos táplálkozás és a testet-lelket gyógyító meditatív főzés gyakorlatába. A könnyen elkészíthető receptek mellett megismerkedhetünk ehető virágokkal és gyógynövényekkel is.

+MK tipp: Iklódi Dóri Cukormentes örömök című könyvéről már részletesen írtunk, az ajánló elérhető itt. Gusztusos, könnyen elkészíthető receptek, nem csak a témában érintettek számára!

(Fotó: Book.hu)

4.    Kovászos kenyér

Aki ajánl: Horváth Péter ("a szóládi pék")

“Egy magyar és egy francia nyelvű könyv került a listába, mindkét mű szerzőjét személyesen is ismerem, ezért merem bátran ajánlani őket. Vajda Józsinál (Pékműhely) kezdtem ismerkedni a szakmával és a kovásszal, Thomasnál pedig részt vettem egy tanfolyamon az iskolájában, kiváló tanár.”

Alapozó: A kenyér lelke Vajda József

Kezdőknek és inspirációnak is alkalmas könyv, nem csak a kenyérről szól, kicsit filozófikus néha, Józsi gondolatai a természetről, világról.

(Fotó: Libri.hu)

Haladó kurzus: Traité de boulangerie au levain Thomas Teffri Chambelland

Thomasban az az érdekes, hogy eredetileg mikrobiológus, és csak aztán lett pék. Tulajdonképpen egy újonnan akkreditált szakmát teremtett Franciaországban, "organic artisan baker" néven. Az ajánlott könyv technikai jellegű, nem csak egy receptkönyv. Szerintem hiánypótló, és a legérthetőbb könyv a témában, olvasása után nem marad kérdés a kovászos technikákban. Állítása szerint már az angol fordítás is készülőben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra