A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Különleges év volt, de milyen lesz a 2018-as bor?

Magyar Konyha

2018. október 15.

Átlagos, bár a közepesnél jobb borokra számíthatunk idén: a furcsa időjárás néha megtréfálta a borászokat, de van, aki elégedett a 2018-as év szőlőjével.

Szuperfarm.hu kérdőíve alapján nem kell pánikba esni, kellő emnnyiségű és minőségű bort ad az esztendő, igaz, a csúcstételek, nem biztos, hogy a mostani szüretből kerülnek ki.

Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász optimistán nyilatkozott: „Időjárást tekintve kaptunk hideget, meleget, esőt, jeget, forróságot, szóval elég változatosra sikerült a vegetációs időszak. Ennek megfelelően

hol aggodalommal, hol bizakodva tekintettünk a szüret elé. Látva a frissen elkészült és félkész borokat, azt mondhatjuk, hogy az évjárat igen jónak tűnik.

Osztályozni egyelőre nehéz. 10-es tényleg csak az álmunkban létezik, bár 2017 megközelítette. 2018, figyelembe véve az apró nehézségeket, jelenleg nálam 8-at ér, de ez változhat a következő hetekben, hónapokban."

Tokaj mindig izgalmas, hiszen nem csak a must, hanem a botritisz megjelenése vagy távol maradása is fontos. Balassa István szerint a száraz boroknak szánt alapanyag szürete gyors, sőt igen sietős volt. Nagyon gyorsan változtak a paraméterek (a cukortartalom gyors emelkedése, a savtartalom csökkenése), és nem igazán volt eltérés a különböző dűlők érési szintje között, hacsak nem extrém száraz területekről beszéltünk.

„Akár 1-2 nap alatt is megváltozhatott a szőlő beltartalmi értéke olyan módon, hogy a szárazborok készítése lehetetlenné vált. Az idei évben különösen elválni látszik a szárazboros, valamint a késői szüret időpontja. Amennyire rohantunk a szárazaknál, annyira komótosan gyűjtögetünk az édesek esetében. Mintha megállt volna az idő.

Az időjárás káprázatos, úgy tűnik, a tőkén pihenő fürtök is szeretnék ezt kiélvezni.

A töppedés elkezdődött, bizonyos helyeken az aszúsodás is, de igen lassan változik a beltartalom, ami összességében 24-25 magyar mustfok körül alakul. Válogatott szürettel el lehet érni a 28-30 mustfokot, de aki komoly és koncentrált alapanyagot szeretne szüretelni, annak várnia kell még, és ez komoly rizikófaktor a mennyiség/minőség szintet szem előtt tartva.” – árulta el Balassa a Szuperfarmnak.

Milyen a helyzet a Kunságban? „Az idei évjáratot is a jobbak közé lehet sorolni, azonban mi a 2017-es évjáratban minden fajtát az optimális időben és állapotban tudtunk szüretelni.

Az idei évjártban egyes fajtáknál a pettyesszárnyú muslica nagy gondot okozott,

emiatt gyorsabban kellett elkezdenünk ezeknél a fajtáknál a szüretet, mint azt eredetileg elterveztük.” – vázolta fel Frittmann János, aki szerint az illatos fehéreknek és a generosának kimondottan kedvezett a 2018-as év. „Ezeket a lehető legoptimálisabb időben, gyönyörű állapotban tudtuk szedni. Így nagyon szépnek ígérkeznek. A pincébe bekerült rozéborok is kiemelkedőnek mutatkoznak.”

Somló kapcsán Kis Tamást kérdezte meg az agrárportál, aki lélegzetelállító somlói borokat vár az idei esztendőtől.

„Alapvetően a szikárabb, hosszú savú, feszes-sós somlóit próbálom hozni minden évben, de semmiképpen nem könnyed formában. Ez összejön idén is!”

– mondta elégedetten.

Csernyik István a mátrai borvidékről kiemelte az érdekes időjárást: „Az eddigi legkorábbi évjárat a mátrai borvidéken, extrém meleg májussal - ekkor még a július közepi szüretkezdet is elképzelhető volt! Ezt az átlagosnál hűvösebb június és július követte, minek következtében a szüret kezdete kitolódott augusztus első napjaira. A kékfrankosnak és a két cabernet-nek is kedvezett 2018, akárcsak a cabernet sauvignonnak meg a cabernet franc-nak.

Szabó Zoltán a pécsi szüret kapcsán összefoglalta, hogy

néhány kierjedt tétel kóstolása után érzetre elegendőnek találja a borok savasságát,

vélhetően az erősebb érzetű savak (például az almasav) jobban megőrződtek a titrálható borkősavnál. Aromák szempontjából sincs hiányérzete, viszont a rövidebb vegetációs idő miatt kevésbé számol igazán összetett, nagy formátumú borokkal.

Az egri viszonyok kapcsán Gál Tibor a óvatosságának adott hangot, 10-ből 8-ra értékelte a szüretet, de elárulta, hogy

„noha minden paraméter kiemelkedőnek tűnik, de nem igazán bízom a "gyors" évjáratokban.

Tapasztalataim szerint, amikor a szőlőnek volt ideje szépen, lassan megérni, az később izgalmasabb borokat eredményezett. Tavaly is meleg évjárat volt, viszont lassabban érett a szőlő, a hordóban lévő borok fantasztikusak. Reméljük, 2018 is fel fog odáig érni.

Bock József, Villány élő legendája sem kerülte el a válaszadást: „Jó évjárat ez, annak ellenére is, hogy kényszerszüretet kellett végeznünk a korai fajtáknál. Az extrém magas hőmérséklet miatt volt ugyanis mindenhol egy stop.

Lestopolódott a bogyó, nem tudott tovább cukrosodni - én ilyennel még nem találkoztam eddig.

A fehéreknél ezért leszedtük a chardonnay-t és a sauvignon blanc-t is, a kékszőlők közül pedig az oportót kellett korán leszüretelnünk.” A borász szerint némi kapkodás is volt, hiszen nem voltak felkészülve arra, hogy augusztus közepén elkezdjék leszedni a termést. „Aztán jött egy csapadékosabb időszak, amikor a levegő lehűlt 30 fok alá, ez szerencsére most is tart. A középérésű szőlőfajták szerencsére újra elkezdtek élni, szépen látni ezt a kékfrankosnál és a merlot-nál, a cabernet sauvignonnál és franc-nál meg még inkább.”

Szintén egy szokatlan évről számolt be az etyeki Rókusfalvy Pál. Szerinte 2018-ban már előre lehetett sejteni, hogy valami szokatlannal nézünk szembe. A korai melegekkel a vegetációs időszak már tavasz elején elindult Etyeken. „Sok zöldmunkával és egy-két új kísérleti technikával

egész jól sikerült alkalmazkodni az évjárat sajátosságaihoz.”

Elmondása szerint az idei viszonyok a sauvignon blanc-nak kedveztek, a szüret vesztese nála a pinot noir.

Csopak borai ikonikusnak számítanak, a kérdés, hogy a jövőben, hogy tudják a borászok megőrizni a minőségi szintet. Jásdi István válasza szerint mindenben más. Márciusban jött a tél, április-májusban meg a nyár, amit lehűlés követett, majd augusztusi kánikula extrém hőség nélkül. Sok víz volt a talajban, burjánzott a vegetáció: korai virágzás, jó kötődés, jó növényvédelem mellett kevés egészségügyi gond, soha nem látott szüret augusztus első dekádjában a korai fajtáknál.

„Szeptember első hetétől szüreteltük a „késői” olaszrizlinget. Két napos özönvízszerű esők a Dunántúlon, 100-200 mm csapadék. Bőséges termés, meginduló rothadás - csopakon a beszüretelt olaszrizling erős közepes minőséget mutat az analitikai értékek és a kóstolások alapján.”