A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. október 25.

Felvidéken is magyar ludak élnek. Nem is akármilyenek. Lévaiak. Sorsuk mostoha, és nem azért, mert Felvidéken élnek. Kevesen vannak – és nem járunk messze az igazságtól, mikor azt állítjuk: ha a tenyésztők nem tesznek meg mindent ezért a szárnyasért, évtized múlva csupán a nagy lúdkönyvben mutogatják majd a képét, és mondákból idézik fel az alakját.

F. Tóth Benedek Léván járt, ahol megismerkedett Hasznos Gyulával, a lévai lúd megmentőjével.

Húsa tömör: míg az átlag ludak kétujjnyi vastag húst és ugyanannyi hájat növesztenek mellükön, a lévai hat-hét centiméteres hússal domborít. Tollazata lehet fehér, égszínű (szürke hátú), tarka hátú és vöröses. Tojásait február végén kezdi rakni – általában 12-13 után megáll, s mintha csak adót fizetne, egy tojás rendre besül. Az a lúd az égieké. Jó tudni, hogy a szárnyasok közül is kerülnek ki angyalok. A többség viszont jó esetben egy ideig a Földön marad. A libák általában megélik a tíz-tizenkét évet is. A gúnárok öt-hat év után elfáradnak, ám ha elbillegnek nyolc-kilenc évig, kegyesen bánik velük a sors: aggastyánkorukban is csak a libákon jár az eszük.

Tudja ezt jól Hasznos Gyula, lévai lúdtenyésztő, meg is becsüli a jószágokat. S bár Gyula ma már nyugdíjas napjait éli, olyan, mintha abba sem hagyta volna a gazdálkodást. Igaz, a pincér-szakács végzettségű lúdtenyésztőt – aki életének nagy részében lakodalmakban főzött ötven-száz főre – sokáig csak fejőmesterként ismerték. A nyolcvanas években még egy magyarországi nemzetközi fejőversenyen is elindult, és csak azért lett második, mert az első hely megtetszett egy orosz menyecskének; de az is lehet, hogy az első helynek tetszett meg az orosz fejőnő. Ma viszont Hasznos Gyula a ludas ember, a lévai lúd egyik megmentője. Tenyere olyan széles, hogy azzal két gúnár nyakát is össze tudná fogni, tekintetében pedig ott lakik az aggódó türelem. Mert ha valaki, ő tudja, milyen libák rohangálnak házának udvarán.

A példaértékű történetről a Magyar Konyha Magazin 2016 novemberi számában olvashatnak!