A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. november 9.

Szentendrén a Skanzenben hagyományos program a Libator és Újborfesztivál, ám éppoly híres az Aranysárkány vendéglő Márton-napi menüje is. Idén a Bodri pince újborait kóstolhatják. Az Aranysárkányban november 11-18-ig tartanak a Szent Márton libanapok. A Rosenstein vendéglőben már november 7-től van Márton-napi menü.

Szentendrén minden van, ahogy Karinthy Ferenc írta. Római sánc és szerb kálvária, szoborkert és szabadtéri mozi, legalább negyven templomtorony. Az évszázadok alatt laktak itt avarok, görögök, németek, szerbek, valóságos kis Bábel a Duna partján. És van itt egy vendéglő. Az Aranysárkány. Magyarország első magánvendéglője (persze a második világháború utáni időszakot számítva), amit idősebb Máhr Attila nyitott 33 évvel ezelőtt. "Nem érdem ez, csak állapot" - szokta mondogatni.

Mindenesetre az Aranysárkány fogalom lett a nyolcvanas években, Budapestről mindenki idejárt, aki egy kis szabad levegőre vágyott, aki látni akarta a szentendrei festőket, vagy Vas Istvánt és Szántó Piroskát, esetleg Vujicsics D. Sztoján szerb költőt. Karinthy Cini gyakran átbiciklizett ide leányfalui házából. Ő írta az étterem ajánlását: "Ha elfáradt a sok mászkálásban, üljön be az Aranysárkányba. A főtértől felfelé a szűk, menedékes kis utcán, jobbra az első ház, megismerni a cégérről. Magam is sok kedves órát töltöttem itt, barátaimmal együtt. A remek konyha, a másutt sehol sem található ételkülönlegességek, a helyiség hangulata és főként gazdáinak szívessége, vendégszeretete, ez az Aranysárkány sikerének titka. De vigyázat, tanácsos jó előre helyet foglalni! Ha nincs asztal, hivatkozzanak rám."

A két Máhr Attila (apja és fia) tizenöt éve minden ősszel megrendezik a Szent Márton-napi vigasságokat és az újbor ünnepét. 1996-ban Bock József nedűjét választották Szent Márton borának, idén a Bodri pincészet újbora a sláger.

A menüt itt találják: http://www.facebook.com/RESTAURANT.ARANYSARKANY

A Lóvásár utca és a Légszesz utca között, a Keleti pályaudvar árnyékában bújik meg a Rosenstein vendéglő. Épeszű ember errefelé nem nyit éttermet. Rosenstein Tibor nem tudta ezt. Először egy kolbászozót nyitott a Mosonyi utca sarkán, majd családi éttermet. Áthozta a legendás Kispipából néhány kedvenc ételét, a libamájat zárás után füstölte a kamrában. Mottónak azt választotta: "Házias vendéglő, ahol a tulajdonos maga főz!" A szűk konyhából ma is egyszerre látja el a Kürtös ételbár nevű kifőzdét és az éttermet. Csakhogy most már a fia is vele dolgozik. Rosenstein Róbert. Egy ideje ketten főznek. Az öreg a régimódi vendéglős szakmai alázatával, ötven év rutinjával az ujjában, a fia meg a modern konyha minden látványos elemével. Amiben mindig biztos, hogy egyetértenek, az a liba. Ebben nem lehet hiba.

A Rosensteinben régi hagyomány, hogy novemberben Márton-napi libaétlapot állítanak össze. Van rajta libatöpörtyű, töltött libanyak, libaleves, libakocsonya, libafasírt, libából készült töltött káposzta. Idén (november 9. és 19. között) nyolcadik alkalommal készülnek libalakomával.

http://www.facebook.com/rosenstein.vendeglo

A két vendéglő libás receptjeit receptek rovatunkban megtalálják!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra