A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. április 10.

Borozó, söröző, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde, terasz. Meglepően új szemlélet egy ötcsillagos szálloda éttermében. ÉS néven nyitotta meg kapuit a Kempinski Hotel új étterme.

Litauszky Zsolt ÉS Roland Holzer a két séf, akik összeállították az új étterem étlapját. Magyar ÉS oszrák konyha, egyszóval az Osztrák-Magyar Monarchia konyhája: Tafelspitz ÉS Szalontüdő, Borjú bécsi ÉS rántott fogas, Mohr im Hemd ÉS Rigó Jancsi.

Nem véletlenül használjuk lépten-nyomon a fenti kötőszót. Az étterem koncepciója, hogy minden létező fogalmat összeköt. Helyiek és turisták, magyarok és külföldiek számára készülnek az ételek. Ezt szimbolizálja a két bejárat is, hiszen az éttermet a szállodából és a Deák Ferenc utcából is meg lehet közelíteni. Mostantól nemcsak a szállóvendégek reggelizhetnek, hanem az utcáról is bárki betérhet egy früschtückre.  Nemcsak elegáns vacsorázóhely, hanem söröző, borozó és bisztróként is működik az ÉS.

“Új éttermi koncepciónk eddig ismeretlen színt visz a budapesti kulináris kínálatba.” – mondta Emile Bootsma, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest ügyvezető igazgatója. “Amíg a hall, a Living Room és a Blue Fox The Bar a kozmopolita Kempinski-eleganciát tükrözi, amelyben visszaköszönnek magyar kulturális vonatkozások is, addig az ÉS Bisztró helyi, kötetlen hangulatú étteremként mutatkozik be, nem nélkülözve azonban a Kempinski értékeket, pl. az új Kempinski reggeli-koncepciót. Büszkén mondhatom, hogy a szálloda földszintje ma már nem csak “hall és recepció”, hanem igazi életmód- és gasztronómiai központ, ahol csak az egyik funkció az, hogy a vendégek érkezéskor bejelentkeznek.”

fotó: Fender Csaba

Az ÉS megjelenésében egy vidéki kúria konyháját, egy családias vendéglőt idéz. A fapadlózat rusztikus, egyszerű fehér csempék borítják a falakat, de a fém lámpabúrák már a hagyományos közép-európai kávéházi világítás modern megfelelői. Az üveges-tükrös elválasztó fal, valamint a dombormintás alumínium mennyezeti elemek ugyancsak a városias karakterre utalnak. Az éttermet úgy tervezték, hogy szükség szerint kisebb egységekre lehessen tagolni. Az ÉS üveghomlokzata előtti nyári terasz szoros kapcsolatot teremt a bisztró és a Fashion Street között, így még inkább bevonzva a járókelőket.

A étterem a Kempinski és a várbeli Pierrot, a 21 és a Pest-Buda éttermeket irányító Zsidai Group együttműködésében valósult meg. Az étteremigazgató kiemelte, hogy a sikeres vendéglős család tapasztalatai segítségével olyan hiteles és autentikus helyet szeretnének a város szívében, amelyet a budapesti éttermi szcéna szívesen befogad.

A kérdés csak az, hogy ennyi minden hogyan fér meg együtt. Kiváncsi-e egy ötcsillagos szálloda vendége a szalontüdőre és a pacalra? Betérnek-e a helyiek egy sörre a Kempinskibe? Valóban megfér-e egymás mellett a kanál és a villa, a kutya és a macska, Pest és Buda?