A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. szeptember 19.

Egy Csongrád megyei blogger, a Boldog Kukta írója szeptember első hetében egyszercsak a bécsi Park Hyatt Hotel éttermében találta magát: nem vendégként, még csak nem is kuktaként, hanem szakácsként. Tóth-Nacsa Ágnes szarvassültjét az egész őszi-téli idényben kérhetik az ötcsillagos szálló vendégei.

"Vidéki virtus derűvel fűszerezve" – definiálja internetes főzőnaplóját a Boldog Kukta szerzője. Tóth-Nacsa Ágnes fogásaival gyakorlatilag az összes nagy közösségi receptoldalon találkozhatunk, rendszeresen megjelentetik magazinok is a receptjeit. Lelkes hobbiszakácsként versenyekre is jár, szerepelt már döntősként top 10-ben profi séfek mellett, és nyert meg országos versenyt is amatőr szakács kategóriában. 

Fotó: Boldog Kukta blog

A Hódmezővásárhely és Makó közötti Földeákról származó fiatal hölgynek azonban nem a főzés az egyetlen hobbija: bármily meglepő, aktív vadász is, nem volt véletlen tehát a szarvasétel. És bár egy ideje a fővárosban él, szülőföldje lelkes aktivistája, aki ha kell, bérmentve főz le ötszáz adag ételt Makón, a városi ünnepen. Ágnes eddigi legnagyobb sikerének története júliusban indult.

A bécsi Park Hyatt Hotel ekkor tette közzé felhívását: hobbiszakácsok jelentkezését várják, a legjobban sikerült receptjükkel. A kiírásban szerepelt a kitétel, miszerint előnyben részesítik a helyi – azaz bécsi – alapanyagok választását. A magyar blogger receptje megtetszett a nyolctagú szakmai zsűrinek: az áfonyával és brandyvel készült szarvassülthöz céklát és bébirépát kínált köretként. Több száz jelentkező közül választották ki a szeptemberi eseményre, a másik két kiválasztott bécsi volt. Egy kétfős hétvégét nyert férjével a szállodába, közös főzést a hotel étterme, a The Bank Brasserie & Bar profi konyháján a séfekkel – Ágnes főétele pedig ezt követően az egész őszi-téli szezonban az étlapon fog szerepelni. De hadd mesélje el mindezt ő maga...

"Eljött a kijelölt dátum, és Fecómmal Bécsben kötöttünk ki. Nekem ő az igazi háttérország, a támasz ilyen helyzetekben! Kabala lőszerrel a zsebben vágtam neki a versenynek! Minden finalista megkapta prémium minőségű alapanyagait és egy tapasztalt séfet a csapatból segítségként. Ahogyan Stefan Resch mondta »mindjárt jön egy kollégája, aki nagyon jól beszél magyarul és németül is«. Ilyen csak a mesében van. A bécsi Hyatt egyik séfje egy kedves magyar szakács, István. Főzés közben odafigyelve rengeteget tanulhattam tőle."

"A zsűri vizslató tekintete többször végigpásztázott a munkáinkon. Kóstoltak, több kritérium alapján pontoztak és a végén nyertest hirdettek. Jelen esetben nagyon bután hangzik a nyertes szó, hisz mindannyian egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Ilyen pazar konyhában/környezetben amatőrként csak igen kevesen készíthetnek el bármit is. Szinte el sem hittem, hogy az én fogásom nyerte el a zsűri tetszését.
Rögtön kérdezi mindenki, hogy mi volt a nyereményem? Igazából a reakciók. Stefan Resch örömmel mondta ki a nevem, Fecóm büszke volt rám, István a tapasztalt magyar séf elismerő véleménnyel adózott, a zsűri elégedetten pihent meg a kiváló ételsor után! Jó volt magyarnak lenni Bécsben!"

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra