A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. augusztus 10.

A Magyar Konyha magazin a Külügyminisztérium megbízásából másodszor rendezett egy hetes továbbképzést külképviseleti magyar szakácsoknak. A képzés augusztus 5-9 között zajlott a METRO Vevőakadémia tankonyháján.

Idén a Magyar Konyha megbízásából a Magyar Gasztronómiai Egyesület delegálta az oktatókat,. A tréninget tartó három séf Huszár Krisztián a Zona bisztró séfje, Mogyorósi Gábor, a Lacikonyha séfje, és Várvizi Péter szaktanácsadó volt. Az oktatást Molnár B. Tamás irányította.


A témák között megjelentek új technológiák és új inspirációk.

Huszár Krisztián témái: friss hatású gyümölcs- és zöldségeszenciák készítése, modern magyar bisztrókonyha. Köztük dinnyeleves, sóskaleves, „lecsó” sültapaprikalével, jól tárolható burgonyapüré, sült csirkéból készülő pecsenyelé. Programra kerültek csirkecsontozási technikák, illetve látványos tálalási megoldások.
 

Mogyorósi Gábor témái: finomított klasszikusok, az évezredes kínai „mesterleves” használata az európai konyhán, modernizált, intenzív ízű tökfőzelék rákgaluskával, szaftos derelye, vagdaltterrin, grízhabos desszert ribizlilekvárral és fagylalttal.


Várvizi Péter témái: modern magyar menüsor libamájflantól a jól előkészíthető rácpontyig, klasszikus és modern mártások (hollandi, vajmártás /beurre banc/, pecsenyelé, vinegrett), valamint tányérdesszertek zöld almás ananásztól a tejkaramellás kalácsig.


A lényeg mindvégig az volt, hogy a klasszikus ízeket megőrizve az ételek legyenek könyebbek, finomítottak, ugyanakkor étterem- vagy bankettszerűen jól elkészíthetőek: Vagyis nagyon fontos szerepet kapott a magyar szakácsoktatásban elsikkadó „mise en place”, a jól előkészített elemek könnyű és gyors (à la minute szerű) befejezhetősége.

Napirendre került az ételhez való borválasztás témája is, az étel-bor párosítások lehetőségei. Erről Gál Helga tartott előadást.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra