A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar termelők Lyonban

Magyar Konyha

2015. január 26.

Báránytenyésztő, mangalicasonka, vadhúskolbász, kézműves csokoládé és méz is kóstolható a magyar standon Európa egyik legjelentősebb élelmiszeripari kiállításán, a lyoni SIRHA-n.

Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak azarénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.

 

Aranyszalag minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, kimagasló minőségű alapanyagokkal, bor- és pezsgőválogatással, emblematikus italainkkal és desszertekkel nyitott meg Magyarország standja a SIRHA Lyon szakkiállításon. Az expóra, egyben a Bocuse d’Or döntő helyszínére öt nap alatt közel 200 000 vendég érkezik, a standon az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők ismerhetik meg a magyar ízeket. A standra látogató döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők világszerte a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét közvetíthetik.

A szakácsversenyen döntős Molnár Gábor és csapatának szereplése mellett az ország bemutatkozását azért is kiemelt figyelem kíséri idén, mert 2016-ban Budapest rendezheti a következő Bocuse d’Or európai selejtezőjét. A csúcsgasztronómia alapja a minőség, éppen ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékekkel készült. A stand kialakításában, a szervezési feladatokban a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, mint szakmai partner közreműködött.

A szakácsverseny VIP részén különleges programmal nyílt meg a hazai stand, a gasztronómia legnagyobbjait magyar séfek látják vendégül, a menüsort hazai borok és pezsgők kísérik, a dekoráció pedig a századforduló Budapestjét idézi, szecessziós stíluselemekkel. A fővárost egy reprezentatív kiadvány mutatja be a vendégeknek, úti célként felrajzolva Európa gasztro térképére.

Kimagasló termelői alapanyagok kóstolója

Az impozáns standon lesz nemes vadhús kolbász a Zselicvad szarvasfarmjáról, szabadtartású, tisztavérű mangalicából készült érlelt sonka a Baumgarner család állományából, keleméri bárány Balogh-Nagy Erzsébet farmjáról, és elmaradhatatlan a PICK szalámi is. A magyar konyha hagyományos hozzávalóit a magas szín- és ízkoncentrációjáról híres bezdáni paprika és az ásványokban, nyomelemekben gazdag, kivételesen tiszta parajdi só képviselik. Valódi különlegességek a tokaji borból, természetes erjesztéssel, tölgyhordós érleléssel készített ecetek vagy az organikus Brunner Méhészet galagonyaméze.

Az Aranyszalag minősítéssel rendelkező termelői alapanyagok mellett a Rózsavölgyi Csokoládé és a Gerbeaud édes ízekkel, a Szigetközi a szakma által is komoly elismerésben részesített, kivételes ásványvizével várja a látogatókat. Megjelennek a standon a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra darabjai is.

Italokból szintén változatos lesz a kínálat a SIRHA magyar standján; a szatmári szilvalekvárt szilvapálinkával kóstolhatják össze a kiállításra érkezők, a sokszorosan díjazott Agárdi pálinkafőzde ezúttal szörpöt és a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködésben készített gyógylikőrjét is megmutatja, a Zwack több száz éves, titkos recept alapján készülő Unicumját is még többen megismerhetik.

 

Borok és pezsgők kísérik a hazai séfek fogásait

A VIP standra a legjobb magyar éttermek közülválasztottak ki séfeket, akik kizárólag magyar alapanyagokból készítik kreatív fogásaikat, mint a vaddisznópofa, a bárány- vagy debreceni kolbász és az őz. Pörkölt, paprikás, töltött káposzta idézi majd a magyar konyha hagyományait, a köretekben megjelenik a torma és káposzta, a desszertsorban az eredeti Gerbeaud szelet és a bejgli is helyet kapott.

A gasztronómiától elválaszthatatlan a borkultúra, így az itt kínált ételekhez és desszertekhez egy-egy kiemelkedő tételt kínálnak; Tokajból a legendás Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet, Villányból a Bock Pince, a Terra Hungarica válogatásában Pók Tamás, Karner Gábor és a Hollóvár autentikus borai szerepelnek a menüsor mellett. A Kreinbacher Birtok ősszel bemutatott, somlói tradicionális pezsgőjét szintén kóstolhatja a VIP közönség, míg a SIRHA kiállításon a Törley József egykori társáról elnevezett Francois President és a népszerű Hungaria pezsgővel koccinthatnak a látogatók. Ugyanitt Szepsy, Szent Tamás és Bock borok mellett Tokajt a Kikelet Pince, az egri borvidéket a St. Andrea Pincészet bora hozza el a lyoni közönségnek.