A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. november 11.

November 11. Márton ünnepe, a régi népi kalendáriumban a tél kezdete, a gasztronómiában a libaevés napja. Márton nap ma már a fesztiválok ideje, alig találunk éttermet, amely ne készülne libanapi menüsorral.

A hagyományok szerint november 11-én hajtották be a szabadból az állatokat, ekkor rendezték az utolsó vásárt, ez a nap volt a paraszti munka (az adósságok) elszámolásának időpontja. Ekkorra forrt ki az újbor is, és a tavaszi liba novemberre érte el a hízásnak azt a fokát, ami már a lúd rangjára emelte.

Szent Márton lúdjához számos hiedelem is kötődött. Aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. Sok helyütt még ma is jósolnak a liba mellcsontjából: ha fehér és hosszú, havas, rövid telünk lesz, ha barnás, akkor locspocsos. A libatojás Egyiptomban az élet jelképe volt, Kínában pedig a házastársi hűség szimbóluma. Az álmoskönyvek szerint gágogást hallani, lúddal álmodni tisztességet jelent, pedig a liba (amúgy) a szószátyárság jelképe. Magyar hiedelem az is (naná!), hogy aki Márton-nap berúg, jövőre nem fáj se gyomra, se feje. Falusi házaknál kóstolót küldtek a papnak (a madár hátsó fertályából), innen ered "püspökfalat" szavunk.

Országszerte számtalan programmal, libaevéssel ünneplik Márton napját.

A Városligetben, a Vajdahunyadvár környékén negyedik alkalommal tartanak libafesztivált. A péntektől vasárnapig tartó ünnepségen libaudvarral, gasztronómiai programokkal készülnek. A klasszikusnak számító töltött libanyak, libamáj és ludaskása mellett leszl helyben frissen készült libatepertő és libaburger is. A libához illő italokat is találni: külön újbor utcával várják a látogatókat, a kiállítók kínálatában pedig házi sörök és pálinkák is lesznek. A belépés ingyenes.

Hajdúszoboszlón pénteken és szombaton lesz a Márton Napi Libalakoma.  A Hajdúszoboszlói Vendéglátó Egyesület programja péntek délután ünnepélyes megnyitóval, libaétkek és az újbor megszentelésével kezdődik. Miközben libás ételeket kóstolhatnak, lesz táncház, zenekarok lépnek fel, sőt estesátoros libabál  várja a közönséget. Szombaton  még libaterelő versenyt is rendeznek.

Siófokon Márton-napi Pálinkafesztivált tartanak a Fő téren. Pénteken és szombaton lesz a pálinka mustra, melyet libakülönlegességek, gyümölcspárlatok, koncertek és kirakodó vásár kísér.

Etyeken Márton-napi Libadalom lesz november 14-én. A Libadalom keretein belül folytatják a tavaly elindított hagyományt, a szőlős libafuttatást, tehát érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni. 10.00 órától libakülönlegességekkel és újborral várják a látogatókat Etyeken.


Izgalmas programnak ígérkezik a Márton nap a Márton utcában. November 11-én 16 órakor a Márton utca 14. szám alatti Szikvízkészítő üzem udvarán egy pohár újborral és libazsíros kenyérrel várják az érdeklődőket.

Természetesen az éttermek is külön menüsorokkal várják a libaevőket. A Rosenstein étteremben már november 9 óta megvan a libaétlap, amelyet 20-ig lehet megkóstolni.
Az állandó étlapról ismert libaételek – például a sült libacomb - mellett van a libakocsonya, a libából készült töltött káposzta és ludaskása.
A soproni Erhardt étteremben november 15-ig kapható a Márton-napi menü libamájterrine, libacomb, libatál ropogós libamellel, rántott libamájjal.

A Bock Bisztróban korhely libaleves Libamáj duó, Füstölt libakolbász Ludaskása, sSólet és vörösboros libacomb várja a vendégeket.

A Biarritz étteremben is tartanakMárton-napi libanapokat, kapható libakocsonya friss tormával, libaerőleves, sólet füstölt libamellel roston sült libamáj vargányaropogóssal, sőt desszertnek is libát kínálnak: házi lúdláb tortát.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra