A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Megújuló kikötő a Corvin sétányon

Magyar Konyha

2018. november 7.

A Portum nevében is utal arra, hogy halakkal, tengeri ételekkel várja a vendégeket, mostantól azonban azok is találnak kedvükre valót a Corvin sétány első számú fine bistrójában, akik másfajta ízekre vágynak.

A kiépülő Corvin-negyed nem maradhatott igényes vendéglátóhely nélkül, és a környéken ebédelőket, vacsorázókat nem kis meglepetés érheti, ha betérnek a Corvin sétány végén található Portum étterembe. Itt ugyanis olyan minőségű tányérokkal találkozhatnak, mint a belvárosban – jóval barátibb árakon.

A fine bistro kifejezés is erre utal: a belső tér tágas, kényelmes, letisztult bisztróhangulatot áraszt, jó időben akár a teraszra is ki lehet ülni, a kínálatot pedig minőségi alapanyagok és szemet gyönyörködtető, kreatív tálalás jellemzi. A bejáratnál languszták fogadják az embert akváriumban – ez utal arra, hogy nevükhöz méltóan tengeri csemegékkel várják a vendégeket –, Fekete Norbert séf vezetésével azonban megújul a Portum kínálata, és ezt a degusztációs menüsoruk remekül szemlélteti.

A séf koncepcióját a természetközeliség és a több összetevőből álló tányérok jellemzik: egy-egy fogásnál annyi apró részlet, felfedeznivaló íz kerül elénk, hogy örömmel időzünk el minden falatnál.

Ha valamelyik krémet, habot, vagy számunkra szokatlan textúrát nem tudjuk azonosítani, akkor bátran forduljunk kérdésünkkel a felszólókhoz, tudnak válaszolni.

Az alapanyagok követik az évszakok változását, és ez a tányérok színeiben, hangulatában is visszaköszön. A degusztációs menü Fekete Norbert minden erényét megcsillogtatja, az egyéni látásmódot, a profi kivitelezést, a harmóniát, a minőséget és a hagyományok tiszteletét is tükrözi, valamint keresztmetszetet nyújt az étterem koncepciójáról, tematikájáról.

Az első fogás hideg előétel: a leírás szerint kacsamájpaté, mangó, mandula és fekete szezám található a tányéron, de egy kis fejtörésre ad okot, hogy mi, milyen alakzatban is kerül elénk, és még így is marad néhány meglepetés. A képen látható fehér por például úgynevezett pisztáciaföld – leírhatatlanul finom. Az egész fogás üde, friss, és a kevés hőkezelésnek köszönhetően mindennek nagyon intenzív íze van.

Meleg előételként lazacos tortellini érkezik articsóka, cukkini és fekete fokhagyma társaságában. A kézzel gyúrt tortellinik intenzív ízű lazacot rejtenek – a halételek kedvelőinek legnagyobb örömére. És bármilyen hihetetlen, a habos szósz,

a velouté készült fekete fokhagymából.

Ez a fogás is bizonyítja, hogy az ételek egyrészt frissen készülnek, másrészt a séf előre gondolkodik, és bespájzol mindenféle savanyított, fermentált hozzávalókat.

A főétel kacsamell, de megjelennek a tányéron az őszi időszak kedvelt ízei: a sütőtök, a lilakáposzta, a füge, a cékla. A sütőtök a rizottó színét és ízét adja, a káposzta és a cékla pedig olyan eljárással készül (sóval, levákuumozva, illetve marinálva), ami nem veszi el eredeti ízüket. A kacsamell omlósan finom.

A desszert sem áll kevés „alkatrészből”: van benne almatorta, melasz, sárgadinnye és tahiti vanília is, de számos különböző ízű és állagú finomságra haraphatunk rá még ezeken kívül is. A fekete csokiágacska már a telet idézi.

A fogásokhoz, ha kívánjuk, értő borpárosítást kaphatunk.