A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. március 1.

A Dining Guide díjkiosztóján Balogh-Nagy Erzsébet, Sándor Tamás és Szabó György vehette át a Magyar Konyha Termelői Díjat. Az év étterme az Onyx lett, különdíjat kapott Széll Tamás, Palágyi Eszter, Sárközi Ákos, Fehér Gábor, Kövér Gergely, az Év Street Food Díját pedig a PolaPola nyerte el.

Mintha a meghívottak többsége nem lett volna kíváncsi az év egyik legrangosabb eseményén kiosztott díjak várományosaira, olyan zaj volt a Larus étteremben megrendezésre kerülő Dining Guide Év étterme díjkiosztó esten. Lehet, hogy kevés alkalom adódik, hogy a gasztronómia és a média képviselői megbeszéljék ügyes-bajos dolgaikat, de a nyertes termelők, séfek, éttermek nagyobb figyelmet érdemeltek volna az izgalmas pillanatokban, amikor átvették megérdemelt kitüntetésüket.

A fődíjnak számító Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját a korábban is többszörösen díjazott Onyx, az Év Szakácsteljesítménye Díjat az Onyx séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d’Or-on elért teljesítményéért, az Év séfje Palágyi Eszter lett, az Év Innovatív Konyhája Díjat a Borkonyha  kapta, az Év Ifjú Séftehetsége Díjat az  ESCA séfje, Fehér Gábor, az Év Legígéretesebb Étterme Díjat az Émile, Kövér Gergely vezetése alatt, az Év Street Food Díját a PolaPola kapta. 

 

Termelői díjak

A rendezvény a Magyar Konyha Termelői díj kiosztásával kezdődött. Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke és Vinkó József főszerkesztő három olyan termelőt hívott a színpadra, akik teljesítményükkel érdemelték ki 2016-ban az év termelője díjat.

Szabó György, Gyuri bácsi, a gyógynövények mindentudója, Balogh-Nagy Erzsébet, juhtenyésztő, és Sándor Tamás sajtkészítő mester.

"Minden úgy kezdődött, hogy 2009-ben megkérték fülöpházi Nagy Erzsébet agrármérnök asszony kezét. Nászajándékul pedig kapott egy birtokot. Itt, Kelemér és Serényfalva, a történelmi Gömör vármegye dombjai között. Az új gazdasszony, immáron Balogh-Nagy Erzsébet egészen addig főleg növénytermesztéssel foglalkozott, de a birtokhoz járt némi jószág is: 374 nőstény és 5 kos, Ile de France juh. Keresztezett, alaposan kikísérlezetett fajta, főleg a húsa miatt tenyésztik, de gyapja, bőre is kiválóan hasznosítható. Jól alkalmazkodik környezetéhez, tartható istállóban és szabadon, sík terepen, domboldalon. Békés jószág. Vágni való." - írtuk egykor a Magyar Konyhában, és Balogh-Nagy Erzsébet azóta tökélyre fejlesztette a juhtenyésztés művészetét. Budapest legjobb éttermei mind tőle szerzik be a bárányt.

"Sándor Tamásnak messzire kellett mennie ahhoz, hogy hazatérhessen. Az eredetileg szakácsvégzettségű borsodnádasdi fiatalember megjárta Svájcot, Olaszországot, majd úgy döntött, hogy szűkebb hazájában, a Bükkben létrehozza az ország egyik legkiválóbb sajtmanufaktúráját" - olvasható 2012-ben a Magyar Konyha lapjain. És valóban, Sándor Tamás az ország egyik legkeresettebb sajtmestere lett, ma már kecskéket és juhokat is tart és érlelt sajtjainak nincs párja az országban.

"Szabó György hatéves kora óta járja a mezőket, még 85 évesen is szakmai túrákat vezet a Bükkben orvosoknak, gyógyszerészeknek. Cukorbetegség elleni teája világhírű. Tudását a nagyanyjától kapta. Eredetileg könyv-, papír- és írószer-kereskedő, de meteorológusként is megállta a helyét, végül az élelmiszer-kereskedelemből ment nyugdíjba 1988-ban. Azóta a gyógyfüvek töltik ki a mindennapjait, Ő a füvesember, aki szerint túl gyorsan és meglehetős tudatlanságban él a mai, természettől eltávolodott ember" - írja F. Tóth Benedek a magazin lapjain. Gyuri bácsi idén 88 éves, de ő indult a legfrissebben átvenni a díjat.

 

Év étterme DÍJ

Az idei Dining Guide kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, a zsűri azután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját.

Az Év Étterme díj birtokosa 2016-ban a nemzetközileg is elismert, a Gerbeaud-házban működő Onyx étterem. A Szulló Szabina és Széll Tamás vezette konyha Magyarországon túlmutató sikereinek ékes bizonyítéka a Michelin-csillag. A 92 pontot elért Onyx éttermet követi a szintén Michelin-csillaggal és 92 ponttal elismert Costes, valamint a 90+ pontos Borkonyha. A Costes testvére, a Costes Downtown 90 ponttal szerepel a kalauzban. A nagypolgári környezetben, a Boscolo Budapest szálloda éttermeként működő Salon 87 pontot kapott, ők az esszenciális magyar gasztronómia képviselői. Szintén Magyarország tíz legjobb étterme között van az igényes, magyar regionális étterem, a Babel 86 ponttal. A modern elegancia könnyedségét a robusztus cári pompával ötvöző Arany Kaviár fine dining étterem 85 pontot kapott, míg a belvárosi fesztelen csúcsgasztronómia képviselője, a MÁK Bisztró 84+ ponttal található meg a kalauzban. A nemrég nyílt budai kulináris központ, a Gerbeaud Émile keresztnevéről elnevezett Émile egy új versenyző a top tízes mezőnyben, 84 ponttal szintén az egyik legjobb magyarországi étteremnek számít. A budai Várban működő Alabárdos étterem 83+ ponttal zárja a TOP10 legjobb étterem sorát.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra