A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. december 17.

A kérdés már önmagában eretnekség. Még hogy kiválasztani a számtalan remek fogás közül a legjobbat! De hát évente megválasztják a világszépét, az év autóját, a legjobb éttermeket is. Miért ne rangsorolhatnák kedvenc karácsonyi fogásaikat az olvasók?

Megtette ezt Jókai Mór is, aki a Vasárnapi Újság 1862. évi júniusi számában listát publikált legkedvesebb nemzeti eledeleiről. A nagy mesélő negyven ritka étket sorol fel a kolozsvári levelén sülttől az abrudbányai bálmosig, a háromszéki haricskapuliszkától a katakönyökéig és a boszorkánypogácsáig, csupa olyan fogást, mely szerinte "nekünk való" és "jóízű", s "ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik".

Előző számunkban mi is azt kérdeztük, melyek az önök legkedveltebb karácsonyi fogásai. Félezer válasz érkezett, és a legtöbbször említett étel - nem kis meglepetésünkre - ugyanaz, amivel Jókai listája is kezdődik: a töltött káposzta. Igaz, az író a kolozsvári töltött káposztára szavaz, olvasóink pedig hol "magyaros", hol "kemencés" töltött káposztát írnak, de hát mindegyik változatnak közöltük már a receptjét (sőt a történetét) is.

Egyezik a listákon a második és a harmadik helyezett is. Ez Jókainál a szegedi paprikás hal és a komáromi halászlé, olvasóinknál meg a rácponty (illetve a harcsapaprikás) és a halászlé, amelynél sajnos csak néhányan jelzik, hogy a bajai, esetleg a balatoni lére gondoltak-e. De szinte mindegy is, hiszen az elmúlt években a halászléváltozatok számtalan receptjét közöltük.

Pulykafronton már más a helyzet. Miközben olvasóink közül sokan arra készülnek, hogy a fa alá gesztenyével töltött sült pulykát, esetleg aszalt szilvával töltött rántott pulykamellet tesznek, az óriási madarat Jókai angolszász jövevénynek tekintette (magyar ember pulykát akkor eszik, ha vagy ő beteg, vagy a pulyka), a listáján nem szerepel. Miként a bejgli, a mákos guba sem. Ő a debreceni fonatos kalácsra, a miskolci perecre (talán bizony ki is veszett már azóta) és a rétesek és derelyék megannyi variációjára hivatkozik. A fatörzs nevű karácsonyi torta meg még nem is létezett 1862-ben, amikor az író közzétette a listát.

További szavazatot kapott: csukafilé sörtésztában, fehérboros kagyló zellerrel, gesztenyekrémleves (nem édes), méteres kalács, szarvas-vesepecsenye vargányával, csipkebogyómártással, tepsis kakas almával, tojásos-májas töltelékkel. Aki a "gesztenyével töltött káposztát" írta, nyilván két kedvelt ételét keverte össze. Amennyiben tévednénk, akkor kérjük, feltétlen küldje be a receptet, hiszen ahogy a francia gasztropápa, Brillat-Savarin mondta: "Egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése." 

 

A legkedveltebb Karácsonyi Ételek

 

A Magyar Konyha Olvasói szerint:

  1. Töltött Káposzta
  2. Halászlé
  3. Rácponty
  4. Gesztenyével töltött pulyka
  5. Mákos guba
  6. Borleves
  7. Harcsapaprikás túrós csuszával
  8. Rántott hal (ponty vagy harcsa)
  9. Bejgli (diós, mákos)
  10. Narancsos sült kacsacomb

 

Írók a töltött káposztáról

"Elismerem, hogy a francia konyhában van könnyedség, szellem, ötlet, lelemény, pikantéria, de hiányzik belőle az a masszív alaposság, amit a magyar gasztronómia felmutat. A századok által kinyomkodott alaptörvények, hogy a töltött káposzta, az ételek királya (Le a kalappal őfelsége előtt!) mit kíván:  Egy sor füle, egy sor orja, egy sor kövérje, egy sor töltelék."  (Mikszáth Kálmán)

"A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske. Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy mikor ehetünk káposztát."  (Mikes Kelemen törökországi száműzetésekor írt leveleiben)

"Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg jó puhára és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kellékeket. Nevezetesen a vastag marhaszegyet, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezvén meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem."  (Krúdy Gyula levele, amiben 1901-ben megrendeli a Glück Frigyes tiszteletére adott díszebéd fogásait)